Avertismentul important pentru românii care au pisici! Boala gravă pe care o putem lua de la felinele noastre

O mulțime de români au acasă animale de companie, iar alegerile cele mai populare rămân, cu siguranță, câinii și pisicile. Cu toate acestea, cei dintre noi care au acasă o pisică, sau chiar mai multe, trebuie să aibă grijă să nu se molipsească cu această boală severă

Pisicile ne pot transmite această boală / foto: Shutterstock
Pisicile ne pot transmite această boală / foto: Shutterstock

Atunci când vine vorba despre pisici, cei dintre noi care avem acasă astfel de animale de companie știm că există câteva provocări pe care trebuie să le înfruntăm constant. Desigur, prima dintre acestea este efortul financiar, pentru a avea grijă de pisica noastră. Pe lângă banii cheltuiți, aceasta poate să facă și zgomot, sau să lase păr peste tot prin casă. Cu toate acestea, există și un risc pentru sănătate pe care mulți dintre noi îl ignoră.

Mai precis, este vorba despre boala zgârieturii de pisică, pe care poate că o știm și sub denumirea de febra zgârieturii de pisică (BZP). Dacă dorim și o denumire ceva mai științifică, este vorba despre limfadenită regională subacută, adică o infecție bacteriană care ne afectează ganglionii limfatici.

Agentul patogen care provoacă această problemă este bacteria Bartonella henselae, iar pacienții care se confruntă cu această boală au fost, de cele mai multe ori, zgâriați sau mușcați de o pisică, adesea, de un motan.

Boala periculoasă pe care ne-o pot transmite pisicile

Pentru a putea recunoaște din timp această boală, este important să îi cunoaștem simptomele. Iar primul dintre acestea apariția unei papule, în locul unde pisica ne-a zgâriat. De abia după una sau două săptămână va începe să apară și limfadenopatia solitară, ori regională. Există situații în care această afecțiunea se poate rezolva spontan, în aproximativ 2 - 4 luni.

Pacienții care iau această afecțiune de la pisica lor se pot confrunta și cu forme severe, în care își vor face apariția encefalita, neuroretinita, iar, nu în ultimul rând, artrita. Tratamentul pentru această boală poate varia, în funcție de severitatea bolii. Pentru ca infecția să fie controlată, este posibil ca medicii să prescrie antibiotice. Cu toate acestea, BZP se poate vindeca și fără să fie nevoie de asistență medicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
Cum prega tes ti mas ina pentru drum lung sau pentru o ca la torie de durata  jpg
image png
plane 7406049 1280 jpg
card social jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net