Boala de care suferă tot mai mulți oameni din întreaga lume. Numărul celor bolnavi va atinge cifre record în 2050

Ultima actualizare:

Numărul celor care se îmbolnăvesc crește alarmant, spun medicii, și o arată studiile, cu toate că avem la îndemână aparatură medicală de ultimă generație. Diabetul este boala tot mai răspândită, la nivel mondial, chiar și în rândul copiilor. 

Diabetul este boala de care suferă tot mai mulți tineri Foto: Shutterstock
Diabetul este boala de care suferă tot mai mulți tineri Foto: Shutterstock

Crește numărul celor care suferă de diabet 

Numărul de adulți care trăiesc cu diabet la nivel mondial se va dubla cu mult până în 2050, potrivit cercetărilor, care dau vina pe creșterea rapidă a nivelului de obezitate și creșterea inegalităților în materie de sănătate, scrie Antena3CNN.ro. 

Noile estimări prevăd că numărul va crește de la 529 de milioane în 2021, la peste 1,3 miliarde în 2050. Nicio țară nu este de așteptat să înregistreze o scădere a ratei diabetului zaharat în următorii 30 de ani.

Ce spun specialiștii despre această boală 

„Diabetul rămâne una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică din timpul nostru și urmează să crească agresiv în următoarele trei decenii în fiecare țară, grupă de vârstă și sex, reprezentând o provocare serioasă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume", a spus Dr. Shivani Agarwal, Sistemul de sănătate Montefiore și Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, scrie The Guardian. 

Diabetul de tip 2, cel mai frecvent depistat 

Diabetul de tip 2, care reprezintă cea mai mare parte a cazurilor de diabet, este în mare măsură prevenit și, în unele cazuri, potențial reversibil dacă este identificat și gestionat la începutul evoluției bolii. Cu toate acestea, toate dovezile indică faptul că prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial.

Specialiștii spun clar că diabetul va fi boala actualei generaţii. Datele strânse de organizaţii neguvernamentale arată că deja unul din trei copii e predispus la diabet. 

Legea care ar trebui să-i ajute pe bolnavi nu poate fi aplicată

De doi ani, pe legea diabetului se aşază praful. Maria Moța, fosta președintă a Societății Române de Diabet: Nu avem normele de aplicare ale acestei legi, deci nu o putem aplica și dacă le-am avea, tot nu avem personalul necesar pregătit pentru punerea în practică a unei astfel de legi."

Principalele simptome ale diabetului 

Diabetul determină glicemia unei persoane să crească necontrolat, în esență o incapacitate a organismului de a descompune nivelul de glucoză.

90% dintre cei afectați au diabet de tip 2, care poate fi ereditar, dar este adesea declanșat de un stil de viață sedentar și de o alimentație proastă.

Diabetes UK spune că 4,3 milioane de oameni au fost diagnosticați fie cu tip 1, fie cu tip 2 – și se estimează că încă 850.000 nu știu că au această afecțiune.

Două tipuri principale de diabet

Tipul unu este atunci când sistemul imunitar al corpului atacă și distruge celulele care produc insulină.

Tipul doi este cel mai comun și este atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele corpului nu reacţionează la insulină. Acesta este considerat cel mai ușor de gestionat dintre cele două.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net