Obezitatea, diabetul şi bolile de inimă «macină» mediul rural din România

Nu au mai fost la un doctor de ani întregi. Habar n-au unde să se oprească în timp dacă le ceri să îşi aducă aminte ultima vizită la un medic. Ţăranii noştri sunt neinformaţi şi lăsaţi în voia Domnului. Muncesc o viaţă întreagă, cei mai mulţi rămân singuri şi tot aşa mor. 

70% dintre  cei testați au  probleme cu  greutatea
70% dintre cei testați au probleme cu greutatea

Câţiva tineri inimoşi, medici şi asistenţi, au pornit prin ţară cu o caravană. Au oprit din sat în sat, în şapte judeţe. Bătrânii curioşi, dar mai ales entuziasmaţi pentru că a venit cineva la ei s-au lăsat consultaţi şi au primit bucuroşi sfaturi. Caravana „Sănătatea vine la tine” este un proiect al Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Sătenii din  7 județe s-au  bucurat să fie testați  în cadrul caravanei
Sătenii din 7 județe s-au bucurat să fie testați în cadrul caravanei
image

Se axează pe boli cardiovasculare şi diabet. În perioada mai-iulie a acestui an au fost consultate şi diagnosticate 1229 de persoane din mediul rural.  Au fost consultaţi oameni care n-au mai văzut un medic prin sat de nici nu mai ştiu când şi trăiesc în voia sorţii. Felicia Muşeanu are 83 de ani, este din localitatea Moreteni - judeţul Dâmboviţa, şi de aproape două decenii nu a mai fost la un medic. Acum a fost riguros consultată. „Ne-a luat sânge, m-a consultat la inimă, peste tot. A fost foarte bine. Mi-a dat sfaturi. Mi-a dat tratament şi acum mă simt mai bine”, povesteşte localnica.

Bătrânele spun că  nu ajung aproape  niciodată la doctor
Bătrânele spun că nu ajung aproape niciodată la doctor
image

Rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Obezitatea este o reală problemă, spun medicii care au participat la caravană, iar 75 la sută dintre localnicii consultaţi suferă de diabet în diferite forme. 

70% dintre persoanele testate sunt supraponderale

„Din păcate, rezultatele caravanei sunt îngrijorătoare. Ne aşteptam ca la populaţia rurală să găsim o prevalenţă mai scăzută a obezităţii, acest lucru nu s-a întâmplat. Peste 70% dintre persoanele pe care le-am văzut sunt obeze şi calitatea vieţii lor nu e tocmai bună. Suferă de un statut economic precar, ceea ce îi face probabil să se alimenteze prost”, spune dr. Anca Briceag.

Medicii și asistentele  i-au testat pentru  diabet și boli cardiace
Medicii și asistentele i-au testat pentru diabet și boli cardiace

Pe lângă diabet o problemă foarte mare, în mediul rural,  o reprezintă afecţiunile cardiace. Oamenii nu merg la medic, nimeni  nu îi informează, iar ei nu ştiu cum să se protejeze. 

Preşedintele Federaţiei  Asociaţiilor Bolnavilor  de Cancer din România,  dr. prof. Cezar Irimia
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, dr. prof. Cezar Irimia

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, spune că rezultatele caravanei sunt dezastruoase, iar asta „este o consecinţă a faptului că nimeni nu s-a preocupat de informarea populaţiei”. Profesorul Cezar Irimia este de părere că o asociaţie dedicată pacienţilor cardiologi este absolut necesară. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net