Obezitatea, diabetul şi bolile de inimă «macină» mediul rural din România

Nu au mai fost la un doctor de ani întregi. Habar n-au unde să se oprească în timp dacă le ceri să îşi aducă aminte ultima vizită la un medic. Ţăranii noştri sunt neinformaţi şi lăsaţi în voia Domnului. Muncesc o viaţă întreagă, cei mai mulţi rămân singuri şi tot aşa mor. 

image
70% dintre cei testați au probleme cu greutatea

Câţiva tineri inimoşi, medici şi asistenţi, au pornit prin ţară cu o caravană. Au oprit din sat în sat, în şapte judeţe. Bătrânii curioşi, dar mai ales entuziasmaţi pentru că a venit cineva la ei s-au lăsat consultaţi şi au primit bucuroşi sfaturi. Caravana „Sănătatea vine la tine” este un proiect al Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

image
Sătenii din 7 județe s-au bucurat să fie testați în cadrul caravanei
image

Se axează pe boli cardiovasculare şi diabet. În perioada mai-iulie a acestui an au fost consultate şi diagnosticate 1229 de persoane din mediul rural.  Au fost consultaţi oameni care n-au mai văzut un medic prin sat de nici nu mai ştiu când şi trăiesc în voia sorţii. Felicia Muşeanu are 83 de ani, este din localitatea Moreteni - judeţul Dâmboviţa, şi de aproape două decenii nu a mai fost la un medic. Acum a fost riguros consultată. „Ne-a luat sânge, m-a consultat la inimă, peste tot. A fost foarte bine. Mi-a dat sfaturi. Mi-a dat tratament şi acum mă simt mai bine”, povesteşte localnica.

image
Bătrânele spun că nu ajung aproape niciodată la doctor
image

Rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Obezitatea este o reală problemă, spun medicii care au participat la caravană, iar 75 la sută dintre localnicii consultaţi suferă de diabet în diferite forme. 

70% dintre persoanele testate sunt supraponderale

„Din păcate, rezultatele caravanei sunt îngrijorătoare. Ne aşteptam ca la populaţia rurală să găsim o prevalenţă mai scăzută a obezităţii, acest lucru nu s-a întâmplat. Peste 70% dintre persoanele pe care le-am văzut sunt obeze şi calitatea vieţii lor nu e tocmai bună. Suferă de un statut economic precar, ceea ce îi face probabil să se alimenteze prost”, spune dr. Anca Briceag.

image
Medicii și asistentele i-au testat pentru diabet și boli cardiace

Pe lângă diabet o problemă foarte mare, în mediul rural,  o reprezintă afecţiunile cardiace. Oamenii nu merg la medic, nimeni  nu îi informează, iar ei nu ştiu cum să se protejeze. 

image
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, dr. prof. Cezar Irimia

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, spune că rezultatele caravanei sunt dezastruoase, iar asta „este o consecinţă a faptului că nimeni nu s-a preocupat de informarea populaţiei”. Profesorul Cezar Irimia este de părere că o asociaţie dedicată pacienţilor cardiologi este absolut necesară. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

cub visarion alexa png
weddingfeast 2841610 1920 jpg
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Charles si regina Elisabeta a II-a
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
politist rutier local
Stoichita
image
image
image
image
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
Mihai Șora Sursă: Profimedia
geoparcul arouca portugalia pietre care nasc sursa httparoucageopark (4) jpg
Camilla Parker Bowles Regele Charles si Regina Elisabeta  Foto Gettyimages (2) jpg