Obezitatea, la fel de periculoasă ca fumatul. Ce boli pot declanșa kilogramele în plus!

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelen╚Ť─â ├«n chirurgia obezit─â╚Ťii, explic─â de ce este important s─â ac╚Ťion─âm rapid atunci c├ónd pierdem controlul asupra kilogramelor. Obezitatea poate avea efecte secundare ireversibile asupra s─ân─ât─â╚Ťii noastre.

image
Obezitatea poate avea efecte ireversibile asupra s─ân─ât─â╚Ťii

Obezitatea, la fel de periculoas─â ca fumatul

ÔÇ×├Än afar─â de tutun, poate c─â nu exist─â un r─âu mai mare pentru s─ân─âtatea colectiv─â ├«n lume dec├ót obezitatea. Efectele obezit─â╚Ťii asupra s─ân─ât─â╚Ťii sunt multe ╚Öi variate ╚Öi au un impact negativ real ╚Öi de durat─â asupra oamenilor ╚Öi a genera╚Ťiilor viitoare.

├Än Statele Unite, spre exemplu, la adul╚Ťii cu v├órsta de sub 70 de ani, un studiu realizat de Universitatea Harvard arat─â c─â, dup─â fumat, obezitatea este a doua cauz─â ├«n ceea ce prive╚Öte num─ârul de decese pe care le provoac─â anual. Pe m─âsur─â ├«ns─â ce num─ârul fum─âtorilor pare s─â scad─â la nivel mondial, iar ratele de obezitate continu─â s─â creasc─â, num─ârul deceselor cauzate de obezitate ├«l poate dep─â╚Öi cur├ónd pe cel al deceselor cauzate de fumat.

Obezitatea cauzeaz─â sau este str├óns legat─â de apari╚Ťia unui num─âr mare de afec╚Ťiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterial─â, astmul, apneea, calculii biliari, pietrele la rinichi, infertilitatea ╚Öi p├ón─â la 11 tipuri de cancere, inclusiv leucemie, cancer de s├ón ╚Öi de colon. Nu mai pu╚Ťin reale sunt efectele sociale ╚Öi emo╚Ťionale ale obezit─â╚Ťii. Vorbim aici despre bullying, discriminare, calitatea mai sc─âzut─â a vie╚Ťii ╚Öi predispozi╚Ťia la depresieÔÇŁ, adaug─â medicul chirurg Mihai Ionescu.

3 dr mihai ionescu chirurgie stomac 4 jpg jpeg
Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelen╚Ť─â ├«n chirurgia obezit─â╚Ťi

Cum ne afecteaz─â obezitatea buna func╚Ťionare a organismului?

ÔÇ×Obezitatea are efecte negative grave asupra ├«ntregului organism. Tocmai de aceea, este important s─â ac╚Ťion─âm c├ót mai rapid atunci c├ónd suferim de obezitate. S─â facem tot ce ne st─â ├«n putin╚Ť─â pentru a sl─âbi c├ót mai repede, diet─â, sport sau interven╚Ťie chirurgical─â rapid─â de reducere a volumului stomacului, pe care o realiz─âm, astfel ├«nc├ót aceste efecte negative s─â nu devin─â ireversibile", atrage aten╚Ťia specialistul. Iat─â c├óteva dintre efectele obezit─â╚Ťii asupra organismului!

Risc de atac vascular cerebral

Excesul de greutate sau obezitatea crește foarte mult riscul de accident vascular cerebral (AVC), care apare atunci când sângele nu mai circulă către creier.

Cite╚Öte ╚Öi: Cum recuno┼čti un accident vascular cerebral

Apnee

Gr─âsimea depozitat─â ├«n jurul g├ótului poate mic╚Öora c─âile respiratorii, fapt ce poate ├«ngreuna respira╚Ťia mai ales pe timp de noapte. Aceast─â afec╚Ťiune se nume╚Öte apnee ├«n somn. Respira╚Ťia se poate opri chiar, pentru perioade scurte de timp, la persoanele ce sufer─â de apnee.

Boli digestive

Obezitatea este asociat─â cu un risc mai mare de apari╚Ťie a bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci c├ónd acidul din stomac ajunge ├«n esofag, cauz├ónd probleme serioase.

├Än plus, obezitatea cre╚Öte riscul de apari╚Ťie a calculilor biliari, problem─â pentru care ├«n multe cazuri este nevoie de interven╚Ťie chirurgical─â.

De asemenea, gr─âsimea se poate acumula ├«n jurul ficatului ╚Öi poate duce la leziuni hepatice, ╚Ťesut cicatricial ╚Öi chiar insuficien╚Ť─â hepatic─â.

Boli ale inimii

La persoanele cu obezitate, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge în corp. Acest lucru duce la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este principala cauză a accidentului vascular cerebral.

Tensiunea arterial─â ridicat─â poate face ca vasele de s├ónge care transport─â s├óngele c─âtre inim─â s─â se ├«ngusteze ╚Öi s─â devin─â mai dure. Arterele ├«nt─ârite, numite ╚Öi ateroscleroz─â, pot cre╚Öte riscul de atac de cord ╚Öi accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterial─â poate provoca, de asemenea, boli renale cronice.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
foto 1   Cristina Spatar JPG
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
trans bhutan cnn
giani vladimir 25713800 jpeg
FotoJet (5) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg