Bolile grave care se pot vedea în palme! La ce semne trebuie să fii atent

Deși de multe ori le ignorăm, mâinile ne pot oferi informații prețioase despre starea de sănătate. Dacă îți analizezi cu atenție palmele, vei putea observa semnalele transmise de organism atunci când apar probleme. De exemplu, unele semne de la nivelul palmelor pot semnala boli precum hipertiroidismul, ciroza sau endocardita infecţioasă.

Bolile grave care se pot vedea în palme / foto: arhiva Click!
Bolile grave care se pot vedea în palme / foto: arhiva Click!

3 boli grave care se pot vedea în palme

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul, dereglare cauzată de excesul de hormoni tiroidieni, are manifestări diverse, precum și palmele umede şi transpiraţia abundentă. În hipertiroidism, apare o accelerare a metabolismului, care afectează multe organe și țesuturi, manifestându-se prin: puls rapid, palpitații, insomnie, scădere în greutate, în ciuda apetitului crescut, accelerarea tranzitului intestinal și a ritmului transpirației, tulburări de ciclu menstrual, scăderea fertilității, slăbiciune generală și intoleranță la căldură.

De asemenea, pot apărea modificări metabolice, cum ar fi hiperglicemia, creșterea transaminazelor și tremorul fin al mâinilor. Totodată, sistemul nervos este și el afectat. Prin urmare, persoana cu hipertiroidie poate avea labilitate emoțională (alternanță plâns-râs), stări nervoase, agitație.

Ciroză

Unele boli ale ficatului sunt însoțite de modificări ale pielii, aşa-numitele pete hepatice. Mâinile roşii cu pete pot fi semne de avertizare timpurie a cirozei, un sfert dintre cei cu ciroză având acest simptom. Eritemul palmar sau culoarea roșiatică în zona superioară a palmelor sau degetelor poate apărea în bolile de ficat, în majoritatea cazurilor ciroză, mai frecvent în cea alcoolică.

Mecanismul exact de apariţie a eritemului palmar nu este bine cunoscut, dar se pare ca sunt unele modificari circulatorii ale vaselor mici cauzate de modificarile unor substante din corp – prostacicline si oxidul nitric- deoarece ambele sunt crescute în bolile hepatice”, explică dr. Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog-hepatolog, potrivit clicksănătate.ro.

Endocardita infecțioasă

Petele roșii de pe palme sau tălpi (numite leziuni Janeway) sunt unul dintre simptomele endocarditei infecțioase, o afecțiune caracterizată prin inflamația mucoasei inimii (endocardul), a muşchilor cordului şi a valvelor. Aceasta este cauzată de o infecție a endocardului, învelișul inimii.

Durerea în piept în timpul respiraţiei, oboseala, respiraţia scurtă, durerile articulare şi musculare, frisoanele și umflăturile la nivelul abdomenului sau picioarelor sunt alte simptome ale endocarditei infecţioase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
Ofițeri români, înainte de Primul Război Mondial (© Library of Congress)
Destinații de plajă toamna în Europa Colaj
limbi depositphotos1 jpeg
1 comoara adancuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net