Busuiocul, remediu bun pentru răceli. La ce afecțiuni te poate ajuta planta sfântă

Plantă aromată folosită pentru condimentarea mâncărurilor și salatelor, busuiocul  are efecte de necontestat în medicina naturistă. Sursă de vitamine și minerale, „regele mirodeniilor” este folosit și pentru tratarea multor boli. Iată cum ne poate ajuta planta sfântă! 

busuioc jpeg
  • Reduce inflamațiile. Proprietățile sale anti-inflamatorii ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și repară țesuturile. Busuiocul este folosit chiar și la tratarea artritei reumatoide, dar și la tratarea cancerului și a bolilor cardiovasculare.
  • Febră, tuse, dureri de gât. Frunzele de busuioc pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei și a răcelilor. Extractul de frunze de busuioc se subțiază cu puțină apă și se bea la fiecare 2-3 ore. Fiind o componentă importantă a siropurilor de tuse expectorante, el ajută la eliminarea mucusului în caz de bronsită și astm. Când apar dureri de gât, se bea apă fiartă în care s-a adăugat puțin busuioc.
  • Tulburări respiratorii. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere și ghimbir este un remediu eficient pentru bronșită, astm, gripă, tuse și răceală.
  • Afecțiuni oculare. Busuiocul este un remediu eficient pentru ochii inflamați și pentru vederea diminuată pe timp de noapte, generate în mod special de deficiența de vitamina A. Se recomandă câte două picături de busuioc negru în fiecare ochi, zilnic, înainte de culcare. 
  • Colesterolul rău. „Busuiocul elimină colesterolul „rău” din sânge sau LDL-ul, scăzând nivelul de lipoproteine din sânge. De asemenea, eugenolul, substanța care se regăsește în busuioc, are proprietăți antioxidante, inhibând oxidarea LDL-ului și prevenind deci bolile de inimă, precum și ateroscleroza. Mai mult decât atât, extractul din frunze de busuioc scade nivelul colesterolului total în hipercolesterolemie ”, spune dr. Oana Cuzino, medic primar Geriatrie, doctor în științe medicale. 
  • Protejează inima. Busuiocul protejează sănătatea vaselor sanguine și ale arterelor. Consumul zilnic ajută la prevenirea atacului de cord și a aterosclerozei. Ne ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale, lucru important odată cu înaintarea în vârstă.
  • Întărește sistemul imunitar. Busuiocul ne ajută și la întărirea sistemului imunitar. Nutrienții conținuți de planta de busuioc reglează funcțiile endocrine, tonifică organismul și echilibrează starea psihică și emoțională.
  • Dureri de cap. Utilizat sub forma decoctului de frunzeși aplicat pe frunte, busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap. 
  • Stres. Frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Chiar și persoanele sănătoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de două ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sângele și de a ajuta la prevenirea mai multor manifestări specific stresului.
  • Pietre la rinichi. Dacă este prezentă o piatră la rinichi, se recomandă să se bea un amestec din sucul obținut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni. După această perioadă, piatra (daca este de mici dimensiuni) ar trebui să fie eliminată natural.
  • Vindecă acneea. Această plantă poate fi folosită inclusiv pentru tratarea acneei. Se fierb o cană cu apa și câteva frunze de busuioc timp de 10 minute, apoi se lasă la răcit. Se aplică lichidul pe zonele afectate.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net