Calendarul sănătăţii tale pe 2013
A început un nou an şi ai vrea să schimbi ceva în viaţa ta pentru a fi mai sănătos. Revista „Click! pentru femei" îţi propune câte o idee pentru fiecare lună a acestui an, ca să ai un tonus de invidiat.
Ianuarie. O detoxifiere
Chiar dacă ai avut o vacanţă în care te-ai relaxat şi te-ai răsfăţat, e timpul să ţii o cură de detoxifiere pentru a-ţi purifica organismul de toate toxinele. Nu trebuie să te înfometezi, ci doar să alegi acele alimente care „topesc" kilogramele, ca broccoli, ţelină, varză albă, ananas, lămâi.
Februarie. Ai grijă de sănătatea ta!
Dacă până acum i-ai pus întotdeauna pe cei dragi pe primul loc şi ţi-ai neglijat sănătatea, e cazul să faci nişte schimbări. Printre testele medicale pe ar trebui să faci se numără testul Papanicolau, EKG, un frotiu, analize de sânge.
Martie. Fereşte-te de astenia de primăvară!
Primele zile însorite, primii ghiocei ar trebuie să-ţi dea energie, însă din contră eşti apatic, nervos, melancolic şi suferi de insomnii. Principala cauză este epuizarea stocului de vitamine şi minerale din organism, de-a lunul iernii. Soluţia? Consumă zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete.
Aprilie. Fii atent la gastrită!
Trecerea de la alimentaţia mai consistentă a iernii la crudităţile primăverii duce la acutizarea gastritei sau ulcerului în acest anotimp. Prima măsură pe care trebuie să o iei este să-ţi stabileşti un regim alimentar din care elimini prăjelile, condimentele iuţi, semipreparatele, băuturile carbogazoase, alcoolul şi cafeaua.
Mai. Alergia la polen
Mai, când înfloresc majoritatea florilor, este perioada în care se declanşează alergia la polen. Chiar de la începutul acestei luni, fă o cură de stimulare a imunităţii şi începe un tratament de desensibilizare, ce constă în administrarea unor vaccinuri care conţin extracte de polen ce diminuează simptomele alergiei cu 80%.
Iunie. Pregăteşte-ţi pielea!
Ţi-ai făcut deja pentru o vacanţă la mare, dar pentru asta vrei să slăbeşti puţin, ca să arăţi perfect în costumul de baie. Un pas important pentru a avea şi bronz şi protecţie solară este să ţii o dietă adecvată. Acest tip de dietă se bazează cel mai mult pe fructe şi legume portocalii, galbene şi verzi.
Iulie. Alege creme de protecţie!
Chiar dacă o piele bronzată arată mai bine, riscurile pe care ţi se asumi atunci când te expui mult timp la soare sunt mari. Aplică pe piele o cremă cu un factor de protecţie 30 şi chiar 50, dacă ai pielea albă şi sensibilă.
August. Un pahar de apă în fiecare dimineaţă
Dacă te hidratezi bine în fiecare dimineaţă, previi astfel oboseala cauzată de căldură. Un studiu american recent a arătat că bând 500 ml de apă pe zi, înainte de micul-dejun şi de masa de prânz reduci cu 20% caloriile pe care le consumi.
Septembrie. Ia-ţi tensiunea arterială!
Hipertensiunea este un simptom silenţios, care-ţi poate fi fatal. Un tratament corepsunzător şi un meniu cu alimente bogate în potasiu ca bananele, caisele uscate, iaurtul, avocado şi fasolea uscată te vor ajuta să o ţii în frâu.
Octombrie. Fă-ţi o mamografie!
Ai peste 40 de ani? E timpul să faci o mamografie, mai ales dacă simţi la palpare un nodul sau observi o modificare a sânilor şi dacă mama sau bunica ta au suferit de cancer de sân.
Noiembrie. O cură cu magneziu
Deficitul de magneziu scade drastic nivelul de enegie, ducând la apariţia anxietăţii şi a irascilibilităţii. O cură cu magneziu te va ajuta să-ţi recapeţi energia şi buna dispoziţie.
Decembrie. Fă-ţi plinul de vitamina D!
În lunile reci, când ziua este mai scurtă, iar soarele mai scump la vedere, nivelul de vitamina D din organism scade dramatic. Ca să te pui pe picioare, mănâncă zilnic 300 g de peşte gras şi ţi-ai asigurat cele 10 mg care ai nevoie zi de zi.