Cancerul de piele, tot mai frecvent. La ce risc uriaș te supui când te expui la soare

Cancerul de piele, una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice, rezultă din dezvoltarea anormală și necontrolată a celulelor pielii. În ultima perioadă, numărul cancerelor de piele a crescut. Potrivit experților, expunerea repetată și neprotejată la soare și razele UV poate declanșa modificări la nivelul celulelor, ceea ce pe termen lung poate duce la apariția unei forme de cancer de piele.   

Numărul cancerelor de piele a crescut în ultima perioadă / Foto: Freepik
Numărul cancerelor de piele a crescut în ultima perioadă / Foto: Freepik

Bronzul natural afectează pielea şi poate conduce la leziuni care accelerează procesul de îmbătrânire şi crește riscul de cancer de piele. Totodată, este din ce în ce mai riscantă și folosirea solarului. Cencerul de piele reprezintă, concret, una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice și își face apariția în momentul dezvoltării într-o manieră neobișnuită și necontrolată a celulelor pielii.

Cel mai agresiv cancer de piele este melanomul malign, acea aluniță sau acea leziune care arată altfel decât celelalte alunițe. Cel mai frecvent apare la vârsta adultă, el se dezvoltă dintr-o leziune preexistentă, dintr-o leziune pe care o avem de la naștere”, a explicat medicul Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie, potrivit Adevărul.ro.  

Expunerea frecventă la soare prezintă un risc

Există multe tipuri de cancer de piele, dar cel mai frecvent este carcinomul bazocelular. Este cauzat de expunerea la soare și este întâlnit adesea la persoanele care au fost supuse radioterapiei în perioada copilăriei. Carcinomul bazocelular progresează lent și deranjează prin aspectul leziunilor.

Un risc major îl au persoanele care se expun frecvent la soare. Persoanele cu piele deschisă, cu ochi albaștri sau verzi, dar și persoanele cu piele închisă pot dezvolta acest cancer. El este mai frecvent în rândul persoanelor după 35 de ani. Este bine să ținem minte că prezența unei leziuni după vârsta de 35 de ani trebuie să ne pună un semn de întrebare”, adaugă medicul. 

Alunițele 

Claudia Artenie: „Scoaterea chirurgicală a unei alunițe nu are nici un risc. Se poate chiar tăia printr-o aluniță, dacă aceasta este de mari dimensiuni, fără risc. Așa se operează alunițele gigante de pe corp. Nici măcar traumatismul accidental al unei alunițe nu comportă un risc cum se credea pe timpuri”.

Prevenție

Cancerul de piele poate fi prevenit, în primul rând, prin evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00 - 16:00, în special în perioada verii. Pe de altă parte, este recomandă utilizarea produselor cu factor de protecție solară și controlul alunițelor măcar o dată pe an de către medicii dermatologi.

Este bine, în primul rând, să nu ne expunem la soare în intervalul orar 10:00 - 16.00, în perioada de vară sau în perioada în care mergem în concedii, cele mai periculoase fiind acele arsuri din copilărie. Se consideră că două arsuri din copilărie duc la o incidență mult mai mare a melanomului malign și, desigur, și a carcinoamelor bazocelulare”,  a mai adăugat medicul Claudia Artenie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net