Când se ajunge la insuficiență renală
Poți trăi ani buni cu boala cronică de rinichi fără simptome. La descoperirea afecțiunii, adesea, rinichii își pierd funcția de filtrare a sângelui și pe cea de eliminare a reziduurilor din organism. Când rinichii nu-și mai îndeplinesc rolul sau când funcția lor este sub 10%, apare insuficiența renală. În această situație, activitatea rinichilor este efectuată cu un aparat de dializă.
În jur de 10-11% din români suferă de boala cronică de rinichi. Este o afecțiune care evoluează adesea în tăcere, ceea ce întârzie diagnosticarea. Boala se caracterizează prin reducerea continuă, pe o durată de cel puțin 3 luni, a capacității rinichilor de a-și îndeplini funcțiile. Odată instalată, boala cronică de rinichi evoluează, având ca urmare pierderea treptată și definitivă a funcției renale. Rareori, în primele stadii, boala cronică de rinichi este însoțită de scăderea cantității de urină eliminată, prin oboseală nejustificată, dureri de cap și edeme. Analizele de sânge și sumarul de urină ajută la depistarea din timp a acestei afecțiuni.
Boala cronică de rinichi este însoțită atât de acumularea de deșeuri metabolice, cât și de anemie, probleme osoase (dureri, fracturi) și hipertensiune. De asemenea, boala cronică de rinichi agravează ateroscleroza, cu risc de apariție a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.
Diabetul și hipertensiunea, inamicii rinichilor
Peste 3 sferturi din cazurile de boală cronică de rinichi sunt cauzate de diabet și hipertensiune. De altfel, între hipertensiune și afectarea rinichilor există un cerc vicios. Valorile mari ale tensiunii arteriale duc la îmbolnăvirea rinichilor, iar boala cronică de rinichi în sine cauzează hipertensiune. Alți factori de risc sunt: vârsta peste 50 de ani, afecțiunile renale și cele cardiovasculare, moștenirea genetică (rude de gradul I cu boală cronică de rinichi).
Află pe clicksanatate.ro mai multe despre insuficiența cardiacă!