Care este mai sănătos: ceaiul verde sau ceaiul negru! Unul dintre ele creşte speranţa de viaţă şi are beneficii uriașe pentru organism

Ceaiul conţine antioxidanţi care ajută la protejarea şi întărirea sistemului imunitar. Mai mult, este bogat în vitamine, minerale, acid folic, potasiu, zinc şi magneziu. Se pare că efectele favorabile pentru sănătate vin mai ales din consumul de ceai verde, pentru cine îl consumă pe termen lung.

Care este mai sănătos: ceaiul verde sau ceaiul negru
Care este mai sănătos: ceaiul verde sau ceaiul negru

Oamenii beau ceai din mai multe motive, care pot varia în funcţie de cultură, tradiţie şi preferinţe personale. Consumul de ceai verde de cel puţin trei ori pe săptămână creşte speranţa de viaţă şi are beneficii pentru organism, arată un studiu recent, publicat într-un jurnal al Societăţii Europene de Cardiologie, conform doc.ro.  

Ceaiul verde sau ceaiul negru

Potrivit studiului, ar putea fi vorba de doi factori. În primul rând, ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a factorilor de risc pentru acestea, precum hipertensiunea şi dislipidemia. Ceaiul negru este complet fermentat şi, în timpul acestui proces, polifenolii şi pot pierde din calitatea antioxidantă. În al doilea rând, ceaiul negru este de multe ori băut cu lapte. Cercetări anterioare au arătat că această combinaţie contracarează efectul favorabil pentru sănătate în ceea ce priveşte funcţia cardiovasculară. 

Alte beneficii importante. Ceaiul verde poate contribui nu doar la reducerea riscului cardiovascular, ci şi la accelerarea metabolismului şi la arderea grăsimilor, ceea ce îl poate face util în gestionarea greutăţii corporale. Catechinele din ceaiul verde şi alte compuşi pot avea efecte pozitive asupra sănătăţii creierului, contribuind la protejarea celulelor nervoase şi la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive. Mai mult, unele cercetări sugerează că aportul de ceai verde poate fi asociat şi cu alte beneficii pentru sănătate: un risc redus de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, plămâni, stomac şi ficat.

Cum să bei corect ceai verde? În primul rând, se recomandă ca acest ceai să fie băut dimineaţa sau înainte de a face exerciţii fizice. Apoi, nu este indicat să fie consumat împreună cu alte alimente şi, pe cât posibil, nu după ora 15:00, deoarece poate provoca insomnii. Unele cercetări sugerează că aportul de ceai verde în timpul meselor ar putea reduce absorbţia anumitor minerale, cum ar fi fierul şi calciul.

Aceasta se datorează prezenţei compuşilor numiţi taniniuri, care pot lega aceste minerale şi le pot face mai dificil de asimilat de către organism. În plus, unii consumatori preferă să savureze gustul şi aroma distinctă a ceaiului verde fără să fie influenţaţi de gusturile alimentelor. Cu toate acestea, efectul de împiedicare a absorbţiei mineralelor pare să fie mai semnificativ atunci când se consumă cantităţi mari de ceai, iar oamenii care au o dietă echilibrată şi diversificată nu ar trebui să aibă o problemă majoră în ceea ce priveşte absorbţia nutrienţilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net