Care este momentul ideal pentru a consuma vinul roșu și cum trebuie să îl bei. Specialiștii dezvăluie care sunt beneficiile reale pe care le are asupra sănătății

Beneficiile vinului roșu asupra sănătății nu mai sunt o noutate, însă specialiștii au început să analizeze nu doar efectele consumului moderat, ci și momentul optim în care ar trebui consumat pentru a le maximiza.

Vinul roșu aduce o mulțime de beneficii organismului
Vinul roșu aduce o mulțime de beneficii organismului

Doctorul Michael Mosley, cunoscut pentru popularizarea dietei 5:2 și a conceptului de post intermitent prin emisiunile sale BBC, a explicat că vinul roșu poate avea efecte pozitive asupra colesterolului, tensiunii arteriale și calității somnului. Înainte de decesul său, Mosley relata într-una dintre emisiunile BBC Radio 4 concluziile unui studiu amplu realizat în Israel, care susține aceste beneficii.

„În Israel, în 2015, oamenii de știință au luat 224 de diabetici abstinenți și le-au recomandat aleatoriu fie un pahar mediu de vin roșu, fie un pahar de vin alb, fie un pahar de apă minerală la cină, în fiecare seară, timp de doi ani. Consumatorii de vin roșu au ieșit învingători, cu îmbunătățiri semnificative ale scorurilor de colesterol și, poate surprinzător, ale calității somnului”, a mărturisit Michael Mosley, potrivit Express.

Cercetătorii au identificat și alte efecte benefice la participanții care au consumat vin roșu, inclusiv o mai bună reglare a glicemiei, ceea ce indică faptul că rezultatele nu sunt doar întâmplătoare.

„Un alt studiu din Spania a arătat că vinul roșu poate îmbunătăți răspunsul organismului la insulină, rezultând capacitatea de a elimina zahărul din sânge mai rapid”, a mai făcut Michael Mosley referire și la rezultatele unui alt studiu, de data aceasta desfășurat în Spania.

Care este momentul ideal pentru a consuma vin?

Studiile arată că vinul trebuie consumat cu moderație, preferabil în timpul cinei, moment în care alcoolul este metabolizat cel mai eficient, iar beneficiile sunt mai vizibile. Un studiu pe 312.000 de persoane timp de 11 ani a demonstrat că un pahar de vin la masă reduce riscul de diabet de tip 2 cu 14%, protecția dispărând dacă vinul este băut separat sau în exces.

Tim Spector, profesor de epidemiologie la King’s College London, a arătat și că vinul roșu poate influența pozitiv microbiomul intestinal, ansamblul bacteriilor benefice din organism.

„Ceea ce am descoperit a fost că băutorii de vin roșu aveau un microbiom intestinal mai sănătos și mai divers decât cei care nu consumă alcool. Și, în general, consumatorii de alcool în mod excesiv aveau un microbiom mai slab decât cei care nu consumă alcool”, a explicat Tim Spector.

Profesorul a explicat că microbiomul este influențat în principal de mediu și alimentație, nu de genetică. „Prin urmare, vinul roșu ar putea fi de fapt, în cantități mici și modeste, bun pentru intestine”, a subliniat el. Specialiștii avertizează însă că efectele benefice dispar rapid dacă se depășesc cantitățile recomandate.

„Totuși, ar trebui să încercați să evitați paharele mari pe care le-ați putea găsi, de exemplu, într-un pub. Vorbim despre paharele de vin tradiționale, franțuzești, care măsoară între șase pahare și o sticlă”, a afirmat el.

Astfel, specialiștii recomandă un pahar sau două de vin roșu, de câteva ori pe săptămână, preferabil la cină, pentru a sprijini sănătatea inimii și echilibrul microbiomului intestinal.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
christmas background 3015776 1280 jpg
BeFunky collage   2025 12 13T145745 068 jpg
Arizona State University jpg
test jpg
vegetable basket 349667 1280 jpg
zahar  jpg
ceausescu pantofi guban jpg
loc munca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net