Cartofii românești din piețe. Sunt sau nu mai sănătoși decât cei din import?

Cartofii sunt una dintre legumele de bază în alimentația românilor, dar cât de sănătoși sunt aceștia cu adevărat? Jurnaliștii de la observatornews.ro au demarat campania „Ce ne puneți în mâncare” pentru a descoperi cât de sănătoase sunt legumele consumate de români. În cadrul acestei campanii, au fost analizate diferite soiuri de cartofi, atât autohtoni, cât și din import, pentru a evalua nivelul de pesticide și calitatea acestora.

Cartofi. Foto: arhiva.
Cartofi. Foto: arhiva.

Ce au arătat testele de laborator în cazul cartofilor românești,

Cartofii românești sunt apreciați pentru gustul și calitatea lor superioară. Testele de laborator au arătat că aceștia sunt, în general, mai sănătoși decât cei importați, având un nivel foarte scăzut sau inexistent de pesticide. Specialiștii recomandă alegerea cartofilor care încă mai au urme de pământ, semn că au fost recoltați recent și nu au fost spălați sau tratați chimic.

Cartofii românești crescuți cu pământ și îngrășământ natural sunt cei mai sănătoși. Cartofii cu pământ pe ei rezistă în jur de o săptămână și sunt mult mai puțin expuși la tratamente chimice,” explică experții de la Institutul de Cercetări Alimentare.

Cartofii din Grecia și Egipt

Cartofii importați din Grecia și Egipt au fost supuși unor teste riguroase. Rezultatele au fost surprinzătoare, arătând că mulți dintre aceștia conțin pesticide. Un fungicid numit propamocarb a fost detectat în cantități semnificative, indicând o utilizare necorespunzătoare a acestuia împotriva manei.

Cartofii din import prezintă urme de propamocarb, un fungicid folosit împotriva manei, dar nu în mod corect. Din experiența noastră, cartofii românești nu conțin pesticide, ceea ce face ca descoperirile la cartofii din import să fie surprinzătoare”, a declarat Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetări Alimentare.

Cartofii din Egipt, în special, provin din soluri nisipoase, care nu sunt ideale pentru cultivarea cartofilor, motiv pentru care sunt mai tratați chimic. Acest lucru ridică riscuri suplimentare pentru consumatori.

Recomandările specialiștilor

Specialiștii recomandă evitarea cartofilor spălați și prea moi, care nu au nicio urmă de pământ, deoarece aceștia sunt mai susceptibili la tratamente chimice și manipulări necorespunzătoare. Cartofii moi și cu coaja zbârcită sau cei din care curg lichide pot prezenta un risc ridicat pentru consumatori, fiind posibil să fi fost congelați sau refrigerati înainte de a ajunge pe rafturi.

Cartofii cu pământ pe ei sunt de preferat, deoarece sunt mai proaspeți și mai puțin expuși la substanțe chimice. Dacă încep să se ofilească, înseamnă că au mai mult de 4-5 zile de la recoltare”, adaugă experții.

În concluzie, cartofii românești sunt, în general, mai sănătoși și mai siguri pentru consum în comparație cu cei din import, datorită nivelului scăzut de pesticide și metodelor naturale de cultivare. Alegerea cartofilor cu urme de pământ și evitarea celor spălați și moi poate contribui la o dietă mai sănătoasă și la reducerea expunerii la substanțe chimice dăunătoare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan tristă, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
hotel central macao jpg
geanta telina moschino jpg
sara joel dansatoare bara instagram jpg
Kate Middleton, Prințul William  foto   Profimedia jpg
traditii romanescu jpg
image png
nichita stanescu jpg
Comuna Isaccea 0224 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net