Cât de grave sunt formele Omicron și cât durează simptomele bolii
În funcție de fiecare versiune a virusului COVID-19, simptomele variază de la o persoană la alta. Primele studii arată că, în cazul Omicron, atât forma simptomelor, cât și durata lor, sunt puțin mai ușoare.
Vaccinarea, vârsta, starea de sănătate dar și stilul de viață influențează în mod direct durata și gravitatea bolii.
Studiile arată că vaccinarea completă anti-COVID este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de îmbolnăvire severă și de lungă durată și în cazul Omicron, în ciuda capacității acestei tulpine de a evita mai ușor anticorpii. Este mai puțin probabil ca persoanele sănătoase și vaccinate să se îmbolnăvească grav sau să ajungă în spital.
Totodată, persoanele care nu au vaccinul și cele care suferă de boli cornice se confruntă cu un risc mult mai mare să facă o formă severă de COVID-19, putând duce la spitalizare și chiar deces.
Studiu în Norvegia
Un studiu al specialiștilor norvegieni care au analizat cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa arată că cele mai frecvente simptome au fost tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât, urmate de dureri de cap și febră.
Peste 10 persoane infectate cu variant Omicron au declarat că simptomele lor s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele simptome. Niciunul dintre cazuri nu a necesitat spitalizare.
Perioada de contagiozitate COVID-19
Pacienții care au dezvoltat o formă ușoară de boală tind să-și revină în maximum două săptămâni, spun cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins. Cel mai probabil, ei nu mai sunt contagioși la 10 zile de la debutul simptomelor, cu condiția ca acestea să se fi ameliorat în acest interval și să nu fi avut febră.
Pe de altă parte, cazurile severe pot dura chiar și mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp.
Sunt simptome care se pot manifesta mai mult decât altele. Oboseala și pierderea gustului și a mirosului pot persista dincolo de perioada de contagiune.
Cât durează simptomele Omicron
În comparație cu variant Delta, în cazul infectării cu Omicron analizele arată că ar putea fi mai puțin probabil ca ultima varinată să ducă la spitalizare. Unele date preliminare indică faptul că forma de boală pe care o dau infecțiile cu Omicron sunt mai puțin severe, manifestându-se mai degrabă ca o răceală sau o gripă obișnuită în cazul unora dintre pacienți.
Deocamdată este prea devreme pentru o concluzie, având în vedere perioada mică de existență a variantei Omicron, însă datele adunate până acum indică și o perioadă mai scurtă a prezenței simptomelor, conform digi24.ro.