Cât de grave sunt formele Omicron și cât durează simptomele bolii

11 ianuarie 2022

├Än func╚Ťie de fiecare versiune a virusului COVID-19, simptomele variaz─â de la o persoan─â la alta. Primele studii arat─â c─â, ├«n cazul Omicron, at├ót forma simptomelor, c├ót ╚Öi durata lor, sunt pu╚Ťin mai u╚Öoare. 

omicron

Vaccinarea, v├órsta, starea de s─ân─âtate dar ╚Öi stilul de via╚Ť─â influen╚Ťeaz─â ├«n mod direct durata ╚Öi gravitatea bolii.

Studiile arat─â c─â vaccinarea complet─â anti-COVID este cea mai bun─â modalitate de a reduce riscul de ├«mboln─âvire sever─â ╚Öi de lung─â durat─â ╚Öi ├«n cazul Omicron, ├«n ciuda capacit─â╚Ťii acestei tulpine de a evita mai u╚Öor anticorpii. Este mai pu╚Ťin probabil ca persoanele s─ân─âtoase ╚Öi vaccinate s─â se ├«mboln─âveasc─â grav sau s─â ajung─â ├«n spital.

Totodată, persoanele care nu au vaccinul și cele care suferă de boli cornice se confruntă cu un risc mult mai mare să facă o formă severă de COVID-19, putând duce la spitalizare și chiar deces.

Studiu ├«n Norvegia    

Un studiu al specialiștilor norvegieni care au analizat cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa arată că cele mai frecvente simptome au fost tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât, urmate de dureri de cap și febră.

Peste 10 persoane infectate cu variant Omicron au declarat c─â simptomele lor s-au ameliorat ├«n c├óteva zile, iar 62 de pacien╚Ťi au declarat c─â la o s─âpt─âm├ón─â ├«nc─â mai prezentau unele simptome. Niciunul dintre cazuri nu a necesitat spitalizare.

Perioada de contagiozitate COVID-19  

Pacien╚Ťii care au dezvoltat o form─â u╚Öoar─â de boal─â tind s─â-╚Öi revin─â ├«n maximum dou─â s─âpt─âm├óni, spun cercet─âtorii de la Universitatea Johns Hopkins. Cel mai probabil, ei nu mai sunt contagio╚Öi la 10 zile de la debutul simptomelor, cu condi╚Ťia ca acestea s─â se fi ameliorat ├«n acest interval ╚Öi s─â nu fi avut febr─â.

Pe de altă parte, cazurile severe pot dura chiar și mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp.

Sunt simptome care se pot manifesta mai mult decât altele. Oboseala și pierderea gustului și a mirosului pot persista dincolo de perioada de contagiune.

Cât durează simptomele Omicron

├Än compara╚Ťie cu variant Delta, ├«n cazul infect─ârii cu Omicron analizele arat─â c─â ar putea fi mai pu╚Ťin probabil ca ultima varinat─â s─â duc─â la spitalizare. Unele date preliminare indic─â faptul c─â forma de boal─â pe care o dau infec╚Ťiile cu Omicron sunt mai pu╚Ťin severe, manifest├óndu-se mai degrab─â ca o r─âceal─â sau o grip─â obi╚Önuit─â ├«n cazul unora dintre pacien╚Ťi.

Deocamdat─â este prea devreme pentru o concluzie, av├ónd ├«n vedere perioada mic─â de existen╚Ť─â a variantei Omicron, ├«ns─â datele adunate p├ón─â acum indic─â ╚Öi o perioad─â mai scurt─â a prezen╚Ťei simptomelor, conform digi24.ro.

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cub jojo admin gif
alina puscas png
image
femeie care numara bani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg