Cât de sigure sunt pentru sănătate vitaminele și suplimentele

Ultima actualizare:

De la multivitamine și melatonină, la fibre și ulei de pește, cei care încearcă să-și sporească sănătatea și imunitatea au o multitudine de suplimente din care să aleagă.

Din ce în ce mai mulți români apelează la suplimente și vitamine. Foto: Click.
Din ce în ce mai mulți români apelează la suplimente și vitamine. Foto: Click.

Utilizarea suplientelor a crescut rapid în ultimele decenii

Se estimează că 58% dintre adulții din SUA cu vârsta de 20 de ani și peste iau suplimente alimentare, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, iar industria suplimentelor este evaluată la peste 30 de miliarde de dolari pe an. Utilizarea suplimentelor a crescut rapid în ultimele decenii, împreună cu industria wellness.

Convingerea populară este că un supliment va fi util pentru promovarea sănătății”, spune Fang Fang Zhang, profesor la Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Universitatea Tufts. Ea a descoperit că persoanele care folosesc suplimente mai frecvent au, de asemenea, mai multe șanse de a avea un nivel mai ridicat de educație și venituri, un stil de viață mai sănătos și o probabilitate mai mare de a ține o dietă sănătoasă și de a face mișcare. „Deci, cei care iau suplimente sunt mai conștienți de sănătate în general”, spune ea.

„Nu există dovezi clare care să sugereze beneficiile utilizării suplimentelor alimentare"

Dar dacă ești deja sănătos, majoritatea suplimentelor s-ar putea să nu-ți îmbunătățească sănătatea sau să prevină moartea. „Nu există dovezi clare care să sugereze beneficiile utilizării suplimentelor alimentare pentru multe rezultate de sănătate populare sau comune”, spune Zhang.

În unele cazuri, utilizarea suplimentelor poate fi chiar dăunătoare. Un studiu din 2015 publicat în New England Journal of Medicine a constatat că există aproximativ 23.000 de vizite la departamentul de urgență în fiecare an în SUA pentru evenimente adverse legate de utilizarea suplimentelor alimentare, multe implicând probleme cardiovasculare legate de pierderea în greutate sau produse energetice. „În special atunci când folosim implementări cu doze foarte mari, uneori s-ar putea să facem mai mult rău decât bine”, spune Eliseo Guallar, profesor de epidemiologie și medicină la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Unii experți au cerut reglementări legale mai stricte pentru a se asigura că suplimentele sunt sigure și eficiente. Până atunci, consumatorii ar trebui să procedeze cu prudență și să se documenteze înainte de a lua suplimente.

La ce sunt bune suplimentele?

Vitaminele, mineralele și mulți alți micronutrienți sunt vitale pentru funcționarea organismului și sunt o parte esențială a unei diete bune. Dar a consuma nutrienți din alimente nu este același lucru cu a le lua sub formă de suplimente. „Utilizarea suplimentelor alimentare nu este un substitut pentru o dietă sănătoasă și echilibrată”, spune Zhang.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net