Ce beneficii are un ou fiert pentru sănătate. Valorile lui nutriționale, în funcție de timpul de gătire
Se regăsesc adesea în meniul nostru, fiind consumate zilnic, simple sau în compoziția a diferite mâncăruri, ouăle fiind preferate pentru micul dejun. Iată ce beneficii și valori nutriționale are un ou fiert!
Dacă este consumat în cantități optime, oul poate avea diferse beneficii pentru sănătate. Valorile sale nutriționale diferă însă în funcție de modul și timpul de gătire, așadar iată care sunt cele mai indicate rețete, pentru a vă bucura din plin atât de savoare, cât și de avantajele consumului de ouă!
Oul fiert moale
Oul fiert este, așa cum era de așteptat, mult mai sănătos decât cel prăjit, având în vedere că prepararea lui nu necesită ulei încins, adesea nociv. Cu toții știm cum se prepară acesta, fiind printre primele lucruri pe care le înveți atunci când te apuci de gătit, însă următoarea metodă ne învață cum să obținem un interior moale și suculent, fără să dăm greș.
Cum îl prepari
Oul se pune la fiert, în apă, însă nu rece abia scos din frigider, ci lăsat înainte circa 20-30 de minute la temperatura camerei. O schimbare bruscă de temperatură poate reduce calităţile produsului.
Așadar, trebuie să umpli cu apă un ibric şi să aştepţi să ajungă la temperatura de fierbere. Când dă în clocot, se dă focul la minim şi abia atunci se pune oul în interior cu ajutorul unei linguri ( e indicat să fie pus pe foc doar atunci când apa e deja fiartă, nu de la început, când aceasta e rece). Oul se lasă la fierbere timp de 4, maxim 5 minute.
De asemenea, pentru a obţine ouă moi, acestea trebuie scoase din apa fierbinte imediat ce ai luat vasul de pe foc. Altfel, rişti ca ele să se gătească prea mult.
Oul fiert cleios
Dacă preferați ca gălbenușul să fie ușor mai pătruns, dar nici tare, oul fiert cu mijloc cleios e soluția! Acesta nici nu curge când este deschis, însă vă permite să vă bucurați în continuare de un gălbenuș moale.
Cum îl prepari
Se repetă pașii menționați anterior, doar că în loc de 4-5 minute, de data aceasta oul se lasă fix 6 minute la fierbere. De asemenea, se reduce focul până se obține „bolboroseală” măruntă, nu clocote mari. Se scot ouăle din apa fierbinte și se țin circa 30 de secunde sub jet de apă rece.
Oul fiert tare
Aici, lucrurile devin deja și mai simple, având în vedere că, exact cum ați ghicit, nu mai trebuie să țineți cont decât de timpul de fierbere, care de data aceasta este unul mai îndelungat.
Cum îl prepari
Pentru ca oul să aibă mijlocul tare, din secunda în care apa a dat în clocot, acesta trebuie lăsat la fiert în jur de 8-9 minute. Ouăle pregătite pentru Paște se lasă, de regulă, în jur de 11 minute la fiert. Mulți sunt de părere că oul tare „perfect” e obținut după ce este lăsat la fiert în jur de 9, chiar 10 minute.
Ce beneficii are oul fiert pentru sănătate
Oul fiert este bogat în substanţe nutritive, având și un conţinut ridicat de proteine. Consumat la micul dejun, spre exemplu, acesta ajută la puterea de concentrare și conferă energie pe parcursul zilei.
Printre altele, oul conţine albumine, bioregulatori, multe minerale, metionină, vitaminele A, B1, B2 ,B9, B12, D, E, K, dar şi un aminoacid foarte benefic pentru ficat.
Oul este singurul aliment despre care se spune că ar conţine numai proteine superioare. Acesta asigură, de asemenea, și o mare parte din grăsimile necesare pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge (acizi grași și Omega 3).
Oul fiert prezintă și o cantitate mică de carbohidrați. Macro-nutrienții pe care îi include pot ajuta la construirea și menținerea țesutului osos și muscular, datorită concentrațiilor sale ridicate de calciu, fier, iod, fosfor și seleniu și zinc.
De asemenea, ouăle au un indice glicemic foarte scăzut, fiind recomandate fără probleme și pacienților care suferă de diabet. În schimb, ouăle nu conțin glucide și nici fibre, de aceea ar trebui cel mai bine consumate alături de legume. Acestea sunt, totuși, bogate în aminoacizi.
Valorile nutriționale ale oului, în funcție de timpul de gătire
Unele studii au arătat că ouăle își pot păstra sau pierde anumite caracteristici, în funcție de timpul de gătire. Cu toate acestea, caloriile lui rămân aceleași, dacă vorbim de oul fiert.
Astfel, fie că e moale sau tare, oul își păstrează numărul de calorii, însă anumite proprietăți s-ar putea pierde odată cu fierberea îndelungată sau la temperaturi mari. Acest lucru le poate reduce din vitmine și conținutul antioxidant, însă nutrienții rămân în cantitate mare, în continuare.
Pe de altă parte, prin fierberea îndelungată a unui ou se distrug toate bacteriile potențial periculoase, ca de exemplu Salmonella, așa că în cazul copiilor, bătrânilor sau al celor cu sistemul imunitar slab este indicat consumul de ouă tari, fierte mai mult timp.
Dacă vorbim însă de un ou prăjit, atunci caloriile sale cresc, nefiind o noutate faptul că oul fiert este mult mai sănătos.
Un ou mare, de circa 50-56 de grame are între 72 și 77 de calorii, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii. Astfel, dacă veți mânca 100 de grame veți consuma în jur de plus/minus 150 de calorii.
Un ou de 50 de grame fiert are și:
– 6,29 grame de proteine– 5,3 grame de lipide (grăsimi)– 0,56 grame de carbohidrați– 25 de mg de calciu– 0,59 mg de fier– 5 mg de magneziu– 86 de mg de fosfor– 63 de mg de potasiu– 62 de mg de sodiu– 0,52 mg de zinc.
Câte calorii are un ou fiert față de unul prăjit
Odată prăjit oul, numărul de calorii crește deoarece se adaugă o parte din uleiul pus în tigaie. Un ou ochi de 50 de grame, prăjit în ulei, are în jur de 90-100 de calorii. De asemenea, în cazul prăjirii cresc și grăsimile.
Cât colesterol are un ou
Dacă aveți colesterolul mărit, cel mai bine ar fi să evitați consumul regulat de ouă ,deoarece ele sunt bogate în această moleculă. Un ou de 50 de grame conține nu mai puțin de 186 de mg, iar unul ceva mai mare poate ajunge și la 212 mg. Nivelul recomandat de colesterol NU trebuie însă să depășească pragul de 300 mg pe zi.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!