Ce este căderea de calciu, afecțiunea de care suferă Marcel Ciolacu. Cauze, simptome, tratament
O simplă amețeală sau un leșin nu sunt tratate cu mare seriozitate, mai ales atunci când acestea survin în perioade de stres sau oboseală. Fără să consulte un specialist, măcar, mulți dau vina pe o cădere de calciu, o afecțiune aparent banală, care se poate însă agrava dacă nu este tratată corect. Șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a avut, duminică, un astfel episod de lipotimie. El a fost internat la Spitalul Militar Central unde a fost reechilibrat hidroelectrolitic.
Calciul este un micronutrient implicat în multiple funcții biologice, printre care transmiterea impulsului nervos, contracția musculară, semnalizarea intracelulară, coagularea sângelui. Un om are în organism o cantitate totală de calciu de aproximativ 1.000 mg. Din aceasta, 90% se găsește la nivelul scheletului - depozitul și rezervorul principal de calciu pentru multe procese fiziologice.
Căderea de calciu are loc în momentul în care concentrația ionilor liberi de calciu din sânge scade sub limita normala, de 4,0 mg/dl.
”Necesarul zilnic de calciu diferă în funcție de categoria de vârstă. La copii este de 1.300mg/zi, la adulți, 1.000mg/zi, iar la femei peste 50 de ani și bărbați peste 70 de ani: 1.200mg/zi. Calciul ajunge în organism fiind absorbit din dietă în tractul gastrointestinal. Aproximativ o treime din calciul ingerat este absorbit de organism, în timp ce restul trece în fecale. Eliminarea calciului se face, în mare parte, prin urină. Pierderi minore se realizează și prin transpirație și prin descuamarea straturilor superficiale ale pielii” scrie dr. Dr. Ioana Luca, Medic specialist Endocrinologie, pe site-ul arcadiamedical.ro.
Cauzele căderii de calciu
Potrivit medicului, hipocalcemia (scăderea nivelului de calciu din sânge) poate fi cauzată de
- aportul alimentar insuficient;
- malabsorbția intestinală;
- deficitul de vitamina D - cauză foarte frecventă, favorizată de expunerea scăzută la soare, aportul alimentar redus de vitamina D și de faptul că, pe măsura înaintării în vârstă, producția de vitamină D la nivelul pielii devine mai puțin eficientă;
- insuficiența glandelor paratiroide;
- pancreatita acută;
- insuficiența renală.
Cum recunoști o cădere de calciu și ce trebuie să faci că să-ți revii
Crampele musculare și "ochiul care bate" sunt semnele cele mai întâlnite ale unei căderi de calciu. În mod greșit, hipocalcemia este pusă în relație cu amețeala care apare brusc și care este cauzată de fapt de o scădere a glicemiei ori a tensiunii, condiții întâlnite mult mai frecvent decât căderea de calciu.
Pacientul poate resimți pe moment: spasme musculare, pierderi de memorie, tremor, întunecarea vederii, senzație de sufocare sau chiar leșin, furnicături în membre, insomnie, irascibilitate și halucinații. Pe termen mai lung, simptomele ce pot da de bănuit sunt: căderea părului, asprirea pielii, fragilitatea unghiilor, lipsa poftei de mâncare ori candidoze frecvente, potrivit dcnews.ro.
Căderea de calciu se caracterizează prin apariția unor crampe musculare și spasme precum încleștarea gurii ori ochiul care se zbate. Amețeala este pusă în mod greșit pe seama căderii de calciu.
Cum se tratează căderea de calciu
Specialiștii spun că tratamentul trebuie să vizeze cauza căderii de calciu. Este posibil să fie nevoie de soluții perfuzabile, hidroelectrolitice sau de reechilibrare, care pot fi salvatoare. Lipsa de mișcare, abuzul de diuretice și anticoncepționale luate perioade îndelungate, diabetul, anemia și dereglările netratate ale tiroidei duc și ele la apariția „căderilor de calciu".
Însă în cazul în care un pacient a suferit episoade de hipocalcemie, iar problema este deja diagnosticată și simptomele sunt clare (cârcei și contracturi musculare), e important să nu se panicheze în momentul în care începe să se simtă rău. O hidratare corespunzătoare și odihnă pot ajuta în acest caz.
Ce ascunde, de fapt, căderea de calciu
Unii medici spun însă că acest sindrom nu ascunde însă doar o banală carenţă de calciu în organism, cum aţi crede, ci, uneori, suferinţe de natură psihică, avertizează, dr. Ioana Stoleriu, medic specialist psihiatrie la Spitalul „Eftimie Diamandescu Bălăceanca“, potrivit adevarul.ro.
”Din punct de vedere medical, respiraţia accelerată ventilează inadecvat spaţiul traheobronşic, făcând ca schimbul alveolar al gazelor să fie ineficient. Efectul constă într-o blocare a ionului de calciu, care are drept efecte hiperexcitabilitatea musculară, tradusă prin ameţeală, acea senzaţie de „cădere de calciu“ incriminată de multe persoane”, spune medicul.În aceste situaţii dramatice, pacienţii ajung mai ales în camerele de gardă ale spitalelor, unde primesc calciu în perfuzii, fiind sancţionaţi cu diagnosticul – spasmofilie.
Însă pentru a evita căderile de calciu este nevoie de o alimentație sănătoasă, bazată cât mai mult pe fructe și legume crude, dar care să cuprindă și produse bogate în calciu și vitamina D, cum ar fi: fasolea albă, gălbenușul, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale sau produse lactate degresate. Apoi, nu faceți exces de carne, pâine, cafea, alcool și lapte.
Citește și: