Ce gustări preferă românii între mesele principale. Efectele acestor alegeri asupra organismului

Tot mai mulți români apelează la gustări între mese, fie pentru a-și potoli foamea, fie din simplă poftă. Deși aceste mici „pauze alimentare” pot părea inofensive, majoritatea opțiunilor alese sunt departe de a fi sănătoase. Potrivit unui studiu recent, 4 din 10 persoane din România consumă gustări între mese, iar tendința predominantă este orientată spre dulciuri și alimente procesate.

Gustări. Foto: arhiva.
Gustări. Foto: arhiva.

Ce gustări preferă românii

Un sondaj arată că cele mai populare gustări sunt cele dulci (58%) și sărate (56%), cu doar 37% dintre români alegând variante sănătoase, precum fructele, nucile sau semințele. Această alegere are efecte negative asupra sănătății, în special atunci când gustările devin un substitut pentru mesele principale.

Ionela, hairstylist într-un salon de frumusețe, este una dintre persoanele care recurge frecvent la gustări nesănătoase din lipsa timpului. „Sar peste anumite mese și îmi potolesc foamea cu snacks-uri, covrigi, patiserii sau ciocolată, preferata mea. Uneori, aleg și un fruct sau ceva mai simplu”, a mărturisit ea, pentru stirileprotv. 

Efectele consumului de gustări nesănătoase

Nutriționiștii avertizează că obiceiul de a consuma gustări dulci și sărate poate duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere bruscă, ceea ce poate crea senzația de foame continuă. „Lumea merge mai degrabă spre ciocolată sau patiserii, pentru că multă lume sare peste mesele principale și preferă ceva rapid care să furnizeze energie imediată”, explică Larisa Rusu, nutriționist.

De fapt, gustările sănătoase ar trebui să fie mici mese care nu depășesc 200 de calorii și care să asigure un echilibru nutrițional. De exemplu, un iaurt cu fructe proaspete, în porții moderate, este o opțiune sănătoasă și recomandată.

De Ziua Mondială a Alimentației, experții atrag atenția și asupra impactului pe care gustările nesănătoase și excesive îl au asupra risipei alimentare. „Pe fond de foame, mulți cumpără mai mult decât au nevoie și ajung să arunce la gunoi o mare parte din aceste alimente”, explică Andreea Bobiș, reprezentant al Băncii pentru Alimente. În medie, fiecare român aruncă anual aproximativ 70 de kilograme de mâncare, ceea ce contribuie semnificativ la risipa alimentară la nivel național.

Deși gustările între mese pot fi o necesitate în unele cazuri, este important să facem alegeri inteligente și sănătoase. Optarea pentru fructe, nuci sau alte alimente naturale și bogate în nutrienți poate aduce beneficii considerabile pentru sănătate și, în același timp, poate reduce riscul de risipă alimentară. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net