Ce legătură există între igiena dentară și ale boli grave

Igiena orală precară nu își afectează doar dantura și mirosul respirației, ci poate provoca și infecții respiratorii cu urmări grave. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică legătura între igiena orală și aceste probleme de sănătate.

Medicul stomatolog Sorina Stroe
Medicul stomatolog Sorina Stroe

Potrivit unor studii recente, mai mult de 90% dintre afecțiunile sistemice produc simptome la nivelul cavității orale. De altfel, cavitatea bucală reprezintă principala poartă de acces a virusurilor în organism, astfel că igiena orală deficitară crește riscul de a lua mai ușor răceli sau viroze și pune în pericol sănătatea pe termen lung.

„Cavitatea orală reprezintă principala poartă de acces a virusurilor (SARS‑CoV‑2, HIV, HPV, Herpex) în organismul uman, în drumul lor către tractul digestiv sau plămâni. Trebuie să înțelegem că gura este o fereastră către sănătatea întregului corp și este un refugiu sigur pentru bacterii bune și rele deopotrivă. O bună igienă orală ne ajută să ținem sub control bacteriile periculoase. În caz contrar, ele ne pot îmbolnăvi, pot provoca inflamații și probleme în tot corpul”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Pacienții cu boală parodontală, mai predispuși la viroze

„Studii recente afirmă că proteinele produse de celulele epiteliului oral au un rol benefic de protecție împotriva pătrunderii virușilor la nivelul cavității orale. De aceea, bacteriile patogene care dau boala parodontală, care suprimă activitatea acestor celule, au un rol negativ în ceea ce privește protecția antivirus. 

Putem astfel afirma că pacienții care suferă de boala parodontală sunt mai susceptibili în fața virusurilor și, implicit, a răcelilor, și a bolilor date de aceste virusuri, mergând inclusiv până la boli reumatoide sau Alzheimer”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Schimbăm periuța de dinți după ce am trecut prin viroză

„Este important să ne schimbăm periodic periuța de dinți pentru că ea devine, în timp, casă pentru bacterii dăunătoare. Chiar și dacă o clătim foarte bine după fiecare periaj, periuța de dinți poate rămâne contaminată cu organisme potențial patogene. Din acest motiv, ea trebuie înlocuită cel puțin la fiecare 3-4 luni. De asemenea, e recomandat ca o periuță de dinți pe care o folosim în timp ce suntem bolnavi să fie aruncată pentru a evita reinfectarea ulterioară. Chiar dacă reinfectarea în acest mod este mai frecventă în cazul infecțiilor bacteriene, cum ar fi streptococul, este posibil ca, atunci când sistemul imunitar este slăbit, să revină chiar și o tulpină de gripă”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Legătura dintre sănătatea orală și respirație

„Bolile gingivale pot crește riscul de a dezvolta infecții respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și pneumonia, arată unele studii. Infecțiile pot apărea atunci când bacteriile rele din interiorul cavității orale sunt inhalate în plămâni, provocând inflamarea

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net