Ce motive medicale pot duce la creșterea în greutate
Majoritatea oamenilor iau în greutate atunci când consumă mai multe calorii zilnic decât ard prin mișcare. În anumite cazuri însă, creșterea în greutate poate apărea din cauza unor probleme de sănătate. Iată care sunt cele mai comune motive medicale ce pot duce la acumularea kilogramelor:
Hipotiroidism
Hipotiroidismul înseamnă o glandă tiroidă care nu este îndeajuns de activă pentru a produce suficienți hormoni care să controleze consumul de energie. Practic, metabolismul este încetinit, iar asta duce la creșterea în greutate. De asemenea, hipotiroidismul mai are și alte simptome, precum subțierea părului, uscăciunea pielii, senzația de oboseală, constipația și chiar depresia.
Deși această afecțiune poate să apară oricând, ea este mai comună în cazul femeilor mai în vârstă. Un simplu test de sânge poate dezvălui dacă o persoană are nivelul hormonilor scăzut, iar tratamentul cu un hormon artificial poate fi de ajutor.
Tratamentul cu steroizi
Steroizii, numiți și corticosteroizi, sunt folosiți pentru a trata o serie de afecțiuni medicale, inclusiv astmul sau artrita. Însă utilizarea tabletelor cu corticosteroizi pe termen lung poate crește apetitul pacienților, iar ei ajung astfel să mănânce mai mult.
Cu cât doza este mai mare și tratamentul este mai îndelungat, cu atât bolnavul are mai multe șanse să ia în greutate. Deseori, numărul kilogramelor crește rapid, iar asta poate duce la întinderea bruscă a pielii și astfel la apariția de vergeturi.
Dacă te îngrijorează creșterea în greutate, nu întrerupe tratamentul cu steroizi, ci discută cu medicul tău despre variantele disponibile pentru a ține kilogramele sub control.
Sindromul Cushing
Acest sindrom este o afecțiune rară care cauzează creșterea nivelului hormonului cortizol. Ea apare fie din cauza administrării cortizolului pe timp îndelungat pentru a trata diverse boli cronice, fie în în cazul persoanelor care au adenom hipofizar, potrivit NHS.
Cel mai comun simptom al sindromului Cushing este creșterea în greutate, mai ales în zona pieptului, feței și a stomacului. Nivelul de cortizol face ca grăsimea să fie redistribuită în zonele acestea. Tratamentul presupune înlăturarea cauzei care a dus la apariția sindromului: reducerea sau încetarea folosirii steroizilor sau îndepărtarea adenomului de la glanda hipofiză.
Tratamentul diabetului
Creșterea în greutate este un efect secundar de care suferă bolnavii de diabet care iau insulină pentru a-și controla boala. Insulina ajută la controlul nivelului zahărului din sânge. Unele persoane ce suferă de diabet de mult timp tind să mănânce mai mult decât au nevoie pentru a preveni scăderea glicemiei, cunoscută și ca hipoglicemie.
Depresia
Persoanele care suferă de această tulburare pot avea mai multe efecte vizibile fizic. Ei au deseori niveluri mai mari ale cortizolului, cunoscut și ca „hormonului stresului”, care face ca grăsimea să se depoziteze în jurul abdomenului.
De asemenea, depresia afectează starea bolnavilor, astfel încât aceștia nu mai acordă atenție unei alimentații corecte sau aleg să nu mai practice exerciții fizice. Mai mult, anumite medicamente folosite pentru a trata depresia pot contribui și ele la creșterea în greutate.
Îmbătrânirea
Oamenii încep să piardă cantități mici de țesut muscular pe măsură ce îmbătrânesc, în mare parte pentru că devin mai puțin activi. O masă musculară mai scăzută înseamnă o ardere mai slabă a caloriilor. Dacă mănânci aceeași cantitate de mâncare ca în tinerețe, dar ești mai puțin activ fizic, asta poate duce la creșterea în greutate. Acest efect poate fi evitat prin exerciții fizice, precum și printr-o ajustare a caloriilor zilnice la necesarul tău de acum.
Retenția apei
Retenția de fluide cauzează umflarea unei părți a organismului, ceea ce se traduce în creștere în greutate. În unele cazuri, această retenție este normală, de exemplu atunci când o persoană stă mult timp în picioare sau înaintea menstruației. Inflamația poate apărea într-o zonă anume a corpului, precum la glezne, sau poate fi generală. Retenția apei îndelungată poate ascunde uneori probleme la inimă sau la rinichi, care trebuie verificate.
Sindromul ovarelor polichistice
Aceasta este o afecțiune comună care vizează femeile la vârsta fertilă. Sindromul ovarelor polichistice poate da simptome precum menstruații neregulate, probleme în a rămâne însărcinată, păr în exces și creștere în greutate. Cauza exactă a apariției chisturilor pe ovare nu este momentan cunoscută, dar specialiștii cred că are legătură cu hormonii, inclusiv un exces de insulină sau testosteron.
O femeie care ia în greutate va produce mai multă insulină, ceea ce poate favoriza la rându-i o creștere și mai mare a numărului de kilograme.
Așadar, creșterea în greutate poate apărea din multe alte motive decât alimentația. În cazul în care acest lucru devine o problemă, medicul tău îți va oferi o soluție.