Ce trebuie să faci imediat după ce mănânci. Obiceiul care face minuni pentru sănătate
Simţi că te-ai relaxa pe un fotoliu sau un pat imediat ce ai servit masa? Nimic mai greşit! 10 minute de mers pe jos, după ce mănânci, pot să facă minuni pentru sănătatea ta!
Se ştie că mişcarea joacă un rol esenţial pentru o bună stare de sănătate, împreună cu o alimentaţie echilibrată şi un somn bun. Specialiştii recomandă cel puţin 150 de minute de sport pe săptămână, însă spun că iedal ar fi să faci mişcare imediat după ce te-ai ridicat de la masă. „Este important să reţineţi că beneficiile mersului pe jos sunt cumulative, iar consecvenţa este esenţială. În timp ce o plimbare de 10 minute după mese oferă diverse beneficii, angajarea într-o activitate fizică regulată pe tot parcursul zilei este esenţială pentru sănătatea generală”, a explicat Ellen Thompson, specialist în fitness, potrivit eatthis.com, citat de dc.news.ro. Uite care sunt principalele beneficii ale mersului pe jos, după masă.
Îmbunătăţeşte digestia. A face câţiva paşi după masă te ajută să digeri mai bine mâncarea şi să te scape de balonare, care poate să fie neplăcută. „Mersul pe jos ajută la digestie prin promovarea mişcării alimentelor prin sistemul digestiv. Ajută la prevenirea indigestiei şi a balonării prin stimularea muşchilor tractului digestiv”, spune specialistul.
Reglează nivelul de zahăr din sânge. Cele 10 minute pentru o plimbare rapidă te vor ajuta şi la menţinerea sub control a glicemiei, prin creşterea absorbţiei de glucoză de către muşchi. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele cu rezistenţă la insulină sau diabet. „S-a demonstrat că mersul pe jos după mese îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, reducând riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Ajută organismul să folosească insulina mai eficient pentru a regla glicemia”, mai spune Ellen Thompson.
Ajută la menţinerea greutăţii. Adăugarea de paşi suplimentari în timpul zilei este esenţială pentru pierderea şi menţinerea greutăţii, iar cercetările arată că sincronizarea este totul. Plimbările scurte regulate, în special după mese, contribuie la arderea caloriilor. „În timp, acest lucru poate ajuta la gestionarea greutăţii şi poate preveni creşterea în greutate asociată cu comportamentele sedentare”, mai spune specialistul.
Stimulează sănătatea inimii. O repriză de 10 minute de exerciţii cardiovasculare îţi pot îmbunătăţi sănătatea inimii. Creşte circulaţia sângelui, ajută la moderarea tensiunii arteriale şi la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Îmbunătăţeşte starea de spirit. „Activitatea fizică, chiar şi pe durate scurte, eliberează endorfine, hormonii bunăstării. O scurtă plimbare după o masă poate ajuta la ameliorarea stresului, la îmbunătăţirea stării de spirit şi la creşterea bunăstării mentale general”, spune Thompson.
Ajută să ai un somn bun. O activitate fizică regulată, inclusiv scurte plimbări după mese, poate contribui la o mai bună calitate a somnului. Ajută la reglarea ritmurilor circadiene şi promovează un somn mai odihnitor.