Ce se întâmplă în corpul tău, dacă mânânci foarte mult, în 24 de ore. Apare un fenomen foarte pericolos pentru organism

Simona Carniciu, expertă în boli metabolice și nutriție, a discutat în cadrul segmentului "Sfat de Sănătate" de la Antena 3 CNN despre consecințele mâncatului în exces și cum afectează organismul pe termen lung.

Mâncatul excesiv dăunează corpului / foto: Pixabay
Mâncatul excesiv dăunează corpului / foto: Pixabay

Ea a subliniat că senzația ușoară de sațietate reprezintă momentul în care ar trebui să ne oprim din consumul de alimente.

Consumul excesiv pe termen lung duce la creșterea volumului stomacului, comparat metaforic cu un cimpoi ce se mărește la suflare.

Carniciu a explicat că persoanele care mănâncă excesiv, chiar și având o siluetă subțire, vor consuma de două ori mai mult în viitor.

Consumul exagerat de alimente poate conduce la diverse probleme, precum indigestie, balonare, dispepsie, exces de grăsime corporală, perturbarea reglării foamei și creșterea riscului de îmbolnăvire. Acest comportament poate induce o stare de somnolență și lipsă de energie.

Inflamația cronică și consecințele sale

Expertul a subliniat că alimentația excesivă, în special cu alimente non-antiinflamatoare, poate cauza inflamație cronică în organism.

Această inflamație poate avea origini multiple, inclusiv din consumul exagerat de alimente sau din deteriorarea peretelui intestinal, care poate duce la sindromul de intestin permeabil.

Inflamația cronică rezultată poate evolua în timp în diverse boli cronice, cum ar fi hipertensiunea, cancerul, diabetul zaharat și afecțiuni cardiace și neurologice.

Recomandări pentru situațiile de consum excesiv

Când s-a consumat prea mult, aplicarea unor tehnici simple de respirație profundă, consumul de apă, o plimbare sau adoptarea unei mese ulterioare ușoare sunt opțiuni benefice.

Este important să se consume încet, porții mici și să se evite așezarea imediată pe canapea în fața televizorului, somnul, ronțăielile suplimentare și băuturile carbogazoase. De asemenea, exercițiile fizice intense imediat după o masă copioasă trebuie evitate.

Hidratarea adecvată este crucială pentru eliminarea rapidă a produselor finale ale digestiei. Activitățile moderate, cum ar fi plimbările sau băuturile cum ar fi limonada cu ghimbir sau sucul de ananas, pot contribui la facilitarea digestiei.

Ce trebuie să faci pentru a menține echilibrul corpului tău

Pentru a menține un echilibru, este recomandabil să se evite sărind mesele și să se aibă activități care să distragă atenția de la mâncare.

E important să se țină cont de faptul că persoanele sănătoase consumă cantități mai mici, dar de calitate, comparativ cu consumul excesiv și nepotrivit.

Se recomandă să existe cel puțin patru ore de pauză între mesele principale și să se respecte un interval de cel puțin trei ore între ultima masă și momentul culcării.

Fiind ocupat cu diverse activități în timpul zilei, menținându-vă departe de mâncare, se poate menține echilibrul alimentar și sănătatea generală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
animale los angeles jpg
image png
flora intestinala jpg
avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net