Ce trebuie să știi despre soia

Ultima actualizare:

    Chiar dacă sunt pe bază de soia, unele produse precum parizerul, salamul sau crenvurştii şi pateurile de soia conţin E-uri nocive.www.clicksanatate.ro
Chiar dacă sunt pe bază de soia, unele produse precum parizerul, salamul sau crenvurştii şi pateurile de soia conţin E-uri nocive.www.clicksanatate.ro

Suntem în plină perioadă a postului, iar produsele din soia s-ar putea să se afle mai des în farfuria ta în această perioadă. Află din articolul nostru de ce să ţii cont atunci când alegi produse din soia!

Dintre toate legumele, soia are proteine de cea mai înaltă calitate, apropiată de cea a proteinelor de provenienţă animală. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care soia poate înlocui cu succes carnea, mai ales în perioada postului. De asemenea, soia conţine şi grăsimi sănătoase polinesaturate Omega-3, fibre alimentare solubile şi insolubile, minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu) şi vitamine (A, B1, B2, C, D, E) şi enzime.

Un alt motiv pentru care soia este un aliment sănătos este protecţia faţă de unele tipuri de cancer (mamar, de prostată), graţie izoflavonoidelor din componenţa lor.

Cu toate că este considerat un aliment-minune, studiile din ultimii ani recomandă precauţie faţă de consumul de soia. În timp ce beneficiile cardiovasculare şi metabolice ale produselor din soia (mai ales a uleiului) au fost bine documentate, avantajele în menopauză şi osteoporoză nu sunt susţinute de dovezi suficiente. De asemenea, fitoestrogenii (hormoni vegetali) ar produce dezechilibre endocrine, au semnalat unele cercetări.

Există reţineri şi faţă de consumul de soia modificată genetic, cu toate că nu există studii care să arate că aceasta ar fi nocivă.

Alege produsele cât mai puţin prelucrate

Chiar dacă sunt pe bază de soia, unele produse precum parizerul, salamul sau crenvurştii şi pateurile de soia conţin şi E-uri nocive, de aceea este bine să le eviţi. Pentru a beneficia de efectele benefice, consumă soia cu moderaţie şi, mai ales, alege produsele cât mai puţin prelucrate: boabele, laptele, făina şi germenii. „Soia poate fi integrată uşor într-o alimentaţie echilibrată, putând fi utilizată şi sub forma unor produse lichide (laptele de soia), mâncăruri gătite (tocăniţe ce pot fi preparate sănătos) şi produse uşor asezonabile în cadrul unor mese mai consistente sau mai uşoare (tofu, ca şi componentă a salatelor sau în cadrul unui mic dejun)”, explică medicul diabetolog-nutriţionist Adrian Copcea.

Află pe clicksanatate.ro cum să prepari corect soia!

Atenţie la jucăriile pe care le cumperi!

Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar

image
image
image
image
image
image
atac cutit jpeg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
decoratiuni feng shui shutterstock 1868255917 jpg
pompieri incendiu jpeg
Pensii 2022  Vesti bune pentru pensionarii din Romania cat vor creste pensiile de la 1 ianuarie webp
hrana pisici shutterstock jpg
permis de conducere freepik jpg
image
actualitate.net