Cea mai toxică legumă din grădina românilor. O folosesc aproape zilnic în mâncare, fără să știe cât de periculoasă e

Ultima actualizare:

Puțini știu faptul că, o legumă pe care o punem în foarte multe dintre preparate poate fi extrem de toxică. Iată care sunt situațiie în care nu ar trebui să o mănânci deloc sau să o consumi cu moderație.

Deși legumele sunt foarte sănătoase, există una care poate fi toxică. Foto: Click.
Deși legumele sunt foarte sănătoase, există una care poate fi toxică. Foto: Click.

Una dintre cele mai toxice legume

Experții în nutriție spun că, țelina, o legumă care nu lipsește din ciorbe și nu numai, pare să fie recomandată pentru consum cu anumite restricții, fiind o legumă toxică.

Această legumă are o multitudine de beneficii pentru organism, însă ea poate să devină toxică. Țelina conține o mulțime de vitamine și minerale esențiale pentru organism, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu și mangan. Această legumă menține sănătatea arterelor și a vaselor de sânge și reduce nivelul hormonului stresului din organism. În acest mod, tensiunea arterială scade, vasele de sânge sunt relaxate, iar circulația sângelui este fluidizată.

Țelina poate fi toxică în anumite situații

Cu toate acestea este bine să știm și situațiile când această legumă devine toxică. De exemplu, atunci când ea este reîncălzită. Acest lucru are loc din cauza conținutului de nitrați din țelină, aceștia fiind eliberați prin reîncălzire.

Crește riscurile de a face cancer

Nitrații, în cantități mari, pot crește riscurile de a face anumite boli, precum cancer. În plus,  provoacă hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severă.

Țelina nu trebuie pusă în ciorbă

Deci, țelina nu trebuie pusă în ciorbă. Dacă facem acest lucru, este mai sănătos să mâncăm o singură dată din ciorba respectivă. O altă soluție ar fi eliminarea acestei legume din preparat înainte de reîncălzire.

Poate crea reacții anafilactice

În plus, țelina poate deveni toxică pentru organism și dacă este consumată pe timpul verii. Conform experților în nutriție, consumul de țelină poate determina alergii din cauza unei substanțe fotosensibilizante din planta numită bergapten, care poate provoca reacții anafilactice, scriu cei de la Kanal D. 

Dacă ești însărcinată sau alăptezi, evită să mănânci țelină în exces, fiindcă aceasta are efecte hormonale care pot afecta sarcina sau laptele matern. Țelina nu este recomandată nici persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau celor care au alergii la plante asemănătoare – morcov sau păpădie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Cruise și Nicole Kidman (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
afacere pexels jpg
camin jpg
absint bautura alcool shutter descopera 1 scaled jpg
pompieri smurd jpg
obiect valoros jpg
femeie trista jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
meghan markle rochie rosie lachildrendshospital gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net