Ceaiul pe care trebuie să îl bei în luna iunie. Proprietățile plantei sunt miraculoase
Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit, recent, despre ceaiul pe care este bine să îl bei în luna iunie. Este ușor de preparat, se consumă pe stomacul gol cu 30 de minute înainte de ora mesei. Are la bază o plantă care are o mulțime de beneficii pentru organism și o să te facă să te simți extrem de bine.
Podbalul, planta cu proprietăți miraculoase
Podbalul este o plantă medicinală cunoscută și utilizată încă din antichitate, fiind încă foarte apreciată în medicina noastră tradițională. Încă se pot culege frunzele tinere de podbal. Este o plantă care crește pe lângă râuri şi izvoare. Îi place umezeala, a arătat Lidia Fecioru, sâmbătă, la "Adevăruri ascunse".
„Când iese, primăvara, prima e floarea galbenă și abia după aceea frunzulițele. E foarte bun și ar fi bine să ne luăm să facem ceai din el. Se face ceaiul simplu, o lingură cu vârf la un pahar de apă. Se pune în apă și se acoperă o oră. Trebuie să stea acoperit, infuzie", a explicat Lidia Fecioru, pentru Antena3 CNN.ro.
Când se bea ceaiul de podbal
Ceaiul de podbal se bea pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă. Acesta ajută la reținerea lichidului în corp. Ceaiul este unul extrem de benefic pentru cei care au chisturi pe rinichi. „Este nemaipomenit. E și antibacterian și antiviral, așa că îl putem folosi fără probleme. E foarte bun, dulceag, nu e amar", a mai spus Lidia Fecioru.
Podbalul (Tussilago farfara) este o floare din familia margaretelor, cultivată din vechime pentru proprietățile sale medicinale. Utilizată sub formă de ceai, se pare că tratează probleme de sănătate precum infecții respiratorii, tuse, dureri în gât, gută, gripă.
Cum recunoști planta
Podbalul (Tussilago farfara) este o plantă medicinală din familia Asteraceae. Popular mai este numit brusturel, cenusoara, limba vecinei, gusa găinii. Este apreciată încă din antichitate pentru calitatea de a „alunga tusea”. Frunzele de podbal au proprietăți emoliente, tonice, antispastice, secretolitice și antiinflamatoare, fapt pentru care sunt utilizate în fitoterapie.
Beneficii asupra creierului
Unele cercetări sugerează că podbalul ar putea ajuta la protejarea sănătății creierului. De exemplu, într-un studiu realizat în eprubete, extractul de podbal a prevenit deteriorarea celulelor nervoase și a luptat împotriva radicalilor liberi dăunători, acei compuși care contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.
În mod similar, un studiu² pe animale a arătat că administrarea extractului de podbal la șobolani a ajutat la protejarea celulelor nervoase, la prevenirea morții țesuturilor din creier și la reducerea inflamației. Ar fi nevoie, însă, și de studii efectuate pe oameni pentru a clarifica aceste beneficii.