Ceaşca de sănătate / Calităţile excepţionale ale borşului de putină
Borşul de putină este un ingredient specific bucătăriei româneşti. Datorită numeroaselor sale proprietăţi nutriţionale, el poate fi folosit şi în cure cu scop terapeutic.
Borşul de putină, preparat în casă din ingrediente naturale şi folosit ca ingredient pentru ciorbe este un remediu pentru o serie de afecţiuni: de la astm, bronşite, oboseală cronică, boli nervoase şi endocrine şi până la combaterea alcoolismului. Extern, borşul se foloseşte în cosmetică pentru catifelarea tenului.
Cură revitalizantă
Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vrei să fii în formă, bea câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta.
Calmează durerile de ficat
Dacă ai probleme cu ficatul sau cu bila, bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cana cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.
Reglează nivelul glicemiei
Nivelul crescut al glicemiei în sânge este este „un fenomen"(cum îl numesc nutriţioniştii) care apare frecvent, la amatorii de dulciuri. Dacă eşti în această situaţie, ca să eviţi complicaţiile specifice diabetului, apelează la două remedii tradiţionale: borşul şi ceapa crudă. Bea câte o cană de borş înaintea meselor principale, iar ceapa o poţi adăuga în salata de crudităţi. Dacă ai probleme cu glicemia, consumă cele două alimente la fiecare masă cel puţin 3o de zile.
Te scapă de migrene
Practic, s-a constatat că durerile de cap, însoţite de ameţeli, cedează dacă suferindul bea un litru de borş pe parcursul unei zile. Este bine să asocieze acestei terapii şi o frecţie uşoară a tâmplelor cu oţet de mere.
Tratament simplu pentru obezi
Timp de o săptămână, cei care luptă cu surplusul de kilograme trebuie să consume un tonic simplu şi foarte eficient, pe care să-l prepare în casă din: 500 g borş proaspăt, 2 litri de apă de izvor, zeama unei lămâi şi 3 linguri de miere. Toate ingredientele se pun într-un vas şi se amestecă bine, până ce se omogenizează. Apoi se toarnă în sticle, care se păstrează la temperatura camerei. Toată cantitatea se bea într-o singură zi. Efectele curei apar după primele trei-patru zile.
Este bun şi pentru astmatici
În bolile respiratorii, astm şi în bronşite, borşul are efecte calmante: dispare tusea, dar şi senzaţia de sufocare. Dacă ai astfel de probleme, bea la micul dejun şi la masa de prânz câte o cană de 250 ml borş călduţ, amestecat cu 100 ml de ceai de pătlagină, într-un interval de 15 minute. Cei care nu suportă gustul acrişor al borşului pot adăuga o lingură de sirop de cătină.
Reţeta săptămânii
Borşul de putină
Cum se prepară
Pentru prepararea unui borş gustos şi sănătos ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g tărâţe de grâu, 100 g mălai, o crenguţă cu frunze de vişin, 5 l de apă şi 20 g de drojdie, 1 kg de pâine neagră.
Se face o plămadă din 500 g tărâţe, mălai, drojdie de bere şi apă caldă. Se lasă să dospească peste noapte şi, după ce a crescut, se pune într-o putină de 20 litri sau într-un vas de sticlă. În niciun caz borşul nu se prepară în vase metalice. Se adaugă restul de tărâţe şi apa călduţă şi se lasă să dospescă cinci-şase ore. După aceea se adaugă apă clocotită până ce vasul se umple. Se adaugă şi pâinea tăiată felii, bine prăjite şi crenguţa de vişin. Se amestecă borşul cu o paletă de lemn şi se lasă să se limpezească timp de 24 de ore, apoi se poate folosi.
După ce borşul s-a consumat, se umple din nou vasul cu apă fiartă şi se amestecă bine. După 24 de ore se obţine o nouă serie de borş.