Ceaşca de sănătate / Ce nu ştiţi despre delicioasa băutură preparată din cacao

Ultima actualizare:

    Cacaua are proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. (Foto: Shutterstock)
Cacaua are proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. (Foto: Shutterstock)

Cacaua, cunoscută şi folosită de sute de ani ca un remediu natural pentru o varietate de boli, poate să facă minuni, menţinând în forma maximă şi persoanele sănătoase.

O ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală în anotimpul rece. În plus, cacaua este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.

Un exemplu concludent este studiul realizat în Spania pe un eşantion de 42 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 70 de ani. Aceştia au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacaoa neîndulcită şi lapte degresat. După o lună, cercetătorii au observat că subiecţii care au consumat zilnic o astfel de băutură, aveau un risc mai redus de a avea probleme cardiovsculare în comparaţie cu cei care consumaseră lapte simplu.

Este semnificativ faptul că participanţii la acest studiu aveau vârste de peste 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit; mai mult, unii aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.În plus, în grupa celor care consumaseră cacaoa, s-a observat o creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum se menţiona în raportul apărut în American Journal of Clinical Nutrition.

Totodată, participanţii la studiu nu au luat vitamine sau suplimente pe durata testelor şi au consumat doar cacaoa furnizată de echipa de cercetatori din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

simeon stalpnicul png

Toate aceste beneficii, constatate de cercetători, se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţelor active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii.

Aceşti antioxidanţi diminuează riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine; de aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

Şi fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne dă o veste bună în legătură cu pudra de cacao: "Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacaua vine în ajutorul vostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil".

Fiind o sursă foarte bogată de antioxidanţi, cacaua este un leac renumit şi pentru împrospătatrea pielii deteriorare. În paralel cu ceaşca de cacao băută dimineaţa, cine are astfel de probleme, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Crema aceasta se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână.

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
case pestera china captura video jpg
Bomboane Ferrero Rocher FOTO doctorcasado.es
sighisoara jpg
marie curie captura video jpg
vis jpg
TRANSPLANT INIMA ARTIFICIALA jpg
image
actualitate.net