Ceaşca de sănătate / Ce trebuie să ştiţi despre superbele flori de Hibiscus

Ultima actualizare:
Din florile de hibiscus se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante. (Shutterstock)
Din florile de hibiscus se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante. (Shutterstock)

În ţara noastră, superbele flori de Hibiscus (specia Hibiscus sabdariffa), provenite din zona Orientului şi a Asiei, sunt folosite tot mai frecvent în preparatele naturiste tonifiante şi relaxante, prezente pe piaţa românească.

De ce este atât de apreciată planta hibiscus? Din florile acestei specii se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante, care combat efectele stresului.

„Infuziile preparate din hibiscus sunt eficiente în tratamentul afecţiunilor survenite pe fond nervos: indigestii, oboseală cronică şi hipertensiune arterială. Studii recente arată o eficienţă crescută a preparatelor cu hibiscus, echivalentă cu medicamentele alopate, administrate hipertensivilor. De asemenea, florile plantei reduc absorbţia alcoolului în organism, fiind benefice în combaterea alcoolismului. Băute la micul dejun, ceaiurile de hibiscus înlocuiesc cu succes cafeaua de dimineaţă. Toate aceste beneficii se datorează substanţelor active din compoziţia plantei: acid hibiscic, hibiscină, hibiscitrină, precum şi alţi acizi (citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic) şi unui ulei specific plantei. Amestecate cu măceşe, fructe atât de bogate în vitamina C, dar şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile de hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul şi sunt foarte hrănitoare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.


    Din florile de hibiscus se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante. (Shutterstock)
Din florile de hibiscus se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante. (Shutterstock)

Reţetele săptămânii

Siropul reconfortant

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 5 linguri de plantă, sucul unei lămâi, 300 g zahăr.

Preparare: Se fierbe planta într-un litru de apă, timp de zece minute la foc mic, apoi se strecoară decoctul. În acest ceai se adaugă zahărul ; siropul se fierbe, tot la foc mic până se îngroaşe. Înainte de a lua vasul de pe foc, se încorporează sucul de lămâie, amestecând siropul obţinut cu o lingură de lemn. Acesta se toarnă cald, în borcane sterilizate care au capac etanş.

Se administrează câte o lingură după mesele principale, iar ultima porţie se administrează înainte de culcare. Leacul are efecte relaxante asupra organismului.

Maceratul de hibiscus, la rece

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 2 linguriţe de pulbere, o cană de 250 ml apă plată.

Preparare: Maceratul se prepară din două linguriţe de pulbere obţinută prin măcinarea plantei şi o cană de 250 ml apă plată sau de izvor. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se bea. Doza zilnică este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie continuată timp de o lună. Maceratul este un tonic al sistemului nervos care combate oboseala cronică şi stresul.

Vinul de hibiscus

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 1 litru vin de casă, 6 linguri de pulbere de hibiscus , 1 lingură de stafide, o jumătate linguriţă scorţişoară.

Preparare: Într-un litru de vin curat, de casă, fără conservanţi se adaugă , pe rând, toate ingredientele. Vinul se lasă să fermenteze 14 zile, apoi se strecoară şi se îmbuteliază în sticle sterilizate cu alcool şi astupate etanş. Zilnic, se bea câte un păhărel de 50 ml, timp de trei săptămâni. Vinul este indicat în stări febrile, în hipertensiunea arterială şi în oboseală cronică.

Infuzia de hibiscus

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 1 linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbintePreparare: Planta se lasă la infuzat, în apă fierbinte timp de 5 minute. Apoi, se strecoară şi se bea câte o cană dimineaţa, la micul dejun, în locul cafelei şi după masa de prânz.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net