Ceaşca de sănătate / Ce trebuie să ştiţi despre superbele flori de Hibiscus
În ţara noastră, superbele flori de Hibiscus (specia Hibiscus sabdariffa), provenite din zona Orientului şi a Asiei, sunt folosite tot mai frecvent în preparatele naturiste tonifiante şi relaxante, prezente pe piaţa românească.
De ce este atât de apreciată planta hibiscus? Din florile acestei specii se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante, care combat efectele stresului.
„Infuziile preparate din hibiscus sunt eficiente în tratamentul afecţiunilor survenite pe fond nervos: indigestii, oboseală cronică şi hipertensiune arterială. Studii recente arată o eficienţă crescută a preparatelor cu hibiscus, echivalentă cu medicamentele alopate, administrate hipertensivilor. De asemenea, florile plantei reduc absorbţia alcoolului în organism, fiind benefice în combaterea alcoolismului. Băute la micul dejun, ceaiurile de hibiscus înlocuiesc cu succes cafeaua de dimineaţă. Toate aceste beneficii se datorează substanţelor active din compoziţia plantei: acid hibiscic, hibiscină, hibiscitrină, precum şi alţi acizi (citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic) şi unui ulei specific plantei. Amestecate cu măceşe, fructe atât de bogate în vitamina C, dar şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile de hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul şi sunt foarte hrănitoare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Reţetele săptămânii
Siropul reconfortant
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 5 linguri de plantă, sucul unei lămâi, 300 g zahăr.
Preparare: Se fierbe planta într-un litru de apă, timp de zece minute la foc mic, apoi se strecoară decoctul. În acest ceai se adaugă zahărul ; siropul se fierbe, tot la foc mic până se îngroaşe. Înainte de a lua vasul de pe foc, se încorporează sucul de lămâie, amestecând siropul obţinut cu o lingură de lemn. Acesta se toarnă cald, în borcane sterilizate care au capac etanş.
Se administrează câte o lingură după mesele principale, iar ultima porţie se administrează înainte de culcare. Leacul are efecte relaxante asupra organismului.
Maceratul de hibiscus, la rece
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 2 linguriţe de pulbere, o cană de 250 ml apă plată.
Preparare: Maceratul se prepară din două linguriţe de pulbere obţinută prin măcinarea plantei şi o cană de 250 ml apă plată sau de izvor. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se bea. Doza zilnică este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie continuată timp de o lună. Maceratul este un tonic al sistemului nervos care combate oboseala cronică şi stresul.
Vinul de hibiscus
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 1 litru vin de casă, 6 linguri de pulbere de hibiscus , 1 lingură de stafide, o jumătate linguriţă scorţişoară.
Preparare: Într-un litru de vin curat, de casă, fără conservanţi se adaugă , pe rând, toate ingredientele. Vinul se lasă să fermenteze 14 zile, apoi se strecoară şi se îmbuteliază în sticle sterilizate cu alcool şi astupate etanş. Zilnic, se bea câte un păhărel de 50 ml, timp de trei săptămâni. Vinul este indicat în stări febrile, în hipertensiunea arterială şi în oboseală cronică.
Infuzia de hibiscus
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 1 linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbintePreparare: Planta se lasă la infuzat, în apă fierbinte timp de 5 minute. Apoi, se strecoară şi se bea câte o cană dimineaţa, la micul dejun, în locul cafelei şi după masa de prânz.