Ceaşca de sănătate: Ce virtuţi neştiute are arnica

Ultima actualizare:

    Arnica
Arnica

Gingaşa şi aromata floare de arnică, preţuită de secole pentru uimitoarele virtuţi tămăduitoare, creşte în zonele montane.

Arnica, o floricică plăpândă, galbenă precum aurul, şi-a păstrat secretele secole de-a rândul. În fitoterapie se folosesc mai ales florile şi mai puţin frunzele sau rădăcinile. Pentru ca puterea  tămăduitoare a florii să  fie maximă, aceasta se culege îndeosebi când vremea este însorită, între orele 11 şi 13.  

Floarea este foarte valoroasă pentru că are în compoziţie mai bine de 50 % dintre substanţele active: helenina (cea mai importantă) alături de uleiuri volatile, acizii cafeic şi fumaric, inulină şi timol.   

Împreună, aceste substanţe au efecte terapeutice dovedite: antiinflamatoare, antiseptice, antidepresive, antibacteriene, sedative şi cicatrizante.

Ce spun fitoterapeuţii

Un studiu recent realizat de specialiştii în fitoterapie precizează că arnica, o plantă reprezentativă pentru flora ţării noastre, este un remediu ideal pentru migrene,  convalescenţe după şocuri fizice şi psihice şi pentru stimularea imunităţii.

Tratamentul cu tinctură

După orice fel de traumatism, când tonusul psihic este în scădere, iar capacitatea de apărare a organismului este diminuată, tratamentul cu tinctură de arnică face minuni. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă să se respecte cu stricteţe doza uzuală prescrisă de producător.

Combate guturaiul, gripa şi viroza pulmonară

În acest caz, se administrează câte 50 de picături de tinctură diluată într-o jumătate de pahar cu infuzie de mentă, de trei ori pe zi. 

Efecte benefice în nevroze, astenii sau şocuri psihice

Pentru efectul ei calmant, în tratatamentul nevrozelor, asteniilor, dar şi în crizele de isterie, se administrează tinctura de arnică: câte 30 de picături diluate în apă, de trei ori pe zi.       

Stimulează imunitatea

În curele de stimulare a imunităţii, în migrene şi în accidente vasculare , bolnavul trebuie să urmeze trei cure succesive cu tinctură de arnică pe an. O astfel de cură durează 20 de zile, urmată de o pauză de zece zile. Terapeuţii apreciază că, pentru creşterea imunităţii, arnica este chiar mai puternică decât echinacea.

Infuziile, eficiente în traumatisme craniene

În traumatisme craniene, urmate de dureri, infuziile din flori de arnică sunt foarte eficiente, iar oamenii de ştiinţă caută explicaţii în această privinţă.

Combate şi răguşeala

Infuzia de arnică este eficientă în cazul laringitelor şi traheitelor. În astfel de situaţii, de beneficiile infuziei pot profita  soliştii, deoarece licoarea protezează corzile vocale , muşchii laringelui şi combate răguşeala.

Tratează hipertensiunea şi insuficienţa coronariană

În astfel de afecţiuni, specialiştii recomandă tratamentul cu pulbere de arnică, care măreşte viteza de circulaţie a sângelui în vasele coronariene. Zilnic, se administrează 0, 5- 0,25 g de pulbere de trei ori pe zi.

Previne insomnia şi palpitaţiile 

În aceste probleme de sănătate, pulberea de arnică este un remediu dovedit. Se recomandă câte un vârf de pulbere seara, cu o  oră înainte de culcare. 

Reţetele săptămânii

Înfuzia de arnică

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de flori uscate de arnică  şi 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de trei minute, ceaiul se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.

Uleiul de arnică

Cum se prepară, cum se administrează

Se toacă mărunt cinci linguri de flori proaspete şi se pun într-un borcan. Deasupra se toarnă  200 ml de ulei de măsline . Vasul trebuie să stea la soare timp de trei săptămâni; după acest interval,  uleiul se filtrează printr-un tifon. Leacul se păstrează în sticluţe închise la culoare  şi se foloseşte pentru cicatrizarea rănilor. 

Tinctura de arnică

Cum se prepară, cum se administrează

Se toacă florile proaspete de arnică şi se pun într-un borcan, fără ca acestea să fie presate. Deasupra se toarnă alcool de 70 de grade

până se umple borcanul: Apoi, acesta se închide ermetic şi ingredientele se lasă la macerat timp de zece zile. După acest interval, lichidul se strecoară şi se toarnă în sticluţe închise la culoare, ca şi uleiul de arnică. 

Pulberea plantei

Cum se prepară

Florile uscate de arnică ( una-două farfurii) se  macină în râşniţa de cafea. Pulberea obţinută de cerne printr-o sită deasă şi se păstrează în pungi de hârtie la loc uscat.

Bine de ştiut!  

Preparatele cu arnică nu se administrează copiilor sub vârsta de trei ani, dar nici femeilor gravide. 

Când sunt proaspete, florile de arnică nu au miros plăcut. După uscare, acestea capătă o aromă deosebită.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net