Ceaşca de sănătate / Ceaiuri care înving durerea

Ultima actualizare:

    Infuzia de mere scade febra (foto: Shutterstock)
Infuzia de mere scade febra (foto: Shutterstock)

Nu există persoană care să nu ştie ce înseamnă durerea fizică şi sufletească ! Chiar dacă disconfortul acesta vă strică liniştea, evitaţi capcanele automedicaţiei. Aflaţi ce leacuri naturiste vă ajută să rămâneţi activi, cât este ziua de lungă.

Gheara diavolului, un leac renumit pentru durerile articulare

Gheara diavolului (sursa: sanatate.bzi.ro)
Gheara diavolului (sursa: sanatate.bzi.ro)

Deşi are un nume neprietenos (primit după forma fructelor acoperite de două gheare mari, de altele mai mici şi de ţepi), Gheara diavolului este o plantă cu calităţi terapeutice nebănuite. „Exceptând aspectul exterior, această plantă este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste împotriva durerii. În compoziţia plantei există o mulţime de substanţe analgezice şi antioxidante care înlătură inflamaţiile. Tratamentul cu Gheara diavolului este un excelent calmant pentru durerile articulare şi musculare indicat în caz de artroză, de spondiloză, scolioză şi de fracturi. Administrată intern sub formă de decoct, de tinctură sau de capsule, această plantă favorizează eliminarea acidului uric, curăţă rinichii, este un detoxifiant al ficatului, având şi un efect hipotensor", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie". În acelaşi timp, deoarece planta stimulează producţia de acid în stomac, tratamentul cu Gheara diavolului este contraindicat suferinzilor de ulcer. În acelaşi timp, tratamentul cu această plantă trebuie evitat de femeile însărcinate şi de cele care alăptează. Şi în cazul copiilor sub 16 ani sau al celor care urmează să suporte o intervenţie chirurgicală, terapia cu Gheara diavolului este un factor de risc.

Talpa gâştii îmblânzeşte crizele de astm

Talpa gâştii (sursa: terapii-alternative.com)
Talpa gâştii (sursa: terapii-alternative.com)

În urma cercetărilor recente, specialiştii europeni au constatat că Talpa gâştii are efecte terapeutice remarcabile, de trei ori mai puternice în comparaţie cu valeriana. Datorită substanţelor active din compoziţie (vitaminele A, C şi E, taninurile, flavonoizii, glicozidele amare, acizii fenolici şi leonurina, un compus specific), planta acţionează ca un calmant cardiac şi gastric. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă preparatele din talpa gâştii pacienţilor care se confruntă cu aritmiile (deoarece aceste remedii combat senzaţia de sufocare), hipertensivilor (fiindcă că reglează presiunea sângelui), în caz de ischemie cardiacă (forme dureroase şi nedureroase), dar şi în stări de anxietate, de nelinişte sau în crizele de astm. Planta este considerată un sedativ care acţionează asupra fiecărui organ din corp, reducându-i starea de încordare. Infuziile obţinute din Talpa gâştii ameliorează şi alte afecţiuni: bronşite, colite de fermentaţia pe fond de stres, reumatism şi digestie dificilă, pentru a le enumera pe cele mai importante.

Roiniţa alungă stările de anxietate

Roiniţă (sursa: gorjeanul.ro)
Roiniţă (sursa: gorjeanul.ro)

Avicena spunea că Roiniţa (melissa officinalis), această plantă iubită de albine (în limba greacă cuvântul melissa înseamnă albină) este un elixir al tinereţii, pentru că relaxează, revigorează şi înveseleşte inima. Studiile recente realizate de specialişti francezi şi americani au dovedit că roiniţa are şi efecte antispastice, sedative şi carminative (favorizează eliminarea gazelor). De-a lungul timpului, în cazul bolnavilor fideli tratamentelor cu preparate din roiniţă, efectul a fost peste aşteptări. Din acest motiv, specialiştii au asociat remediile din roiniţă cu limpezirea memoriei şi cu longevitatea. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă infuzia de roiniţă drept un remediu dovedit pentru tratarea bolilor de origine nervoasă, precum : nevrozele cardiace care se manifestă prin palpitaţii, depresii cauzate de stres, spasme digestive sau indigestii pe fond nervos. Din roiniţă se prepară infuzii, decocturi, tincturi, uleiuri şi un lichior foarte apreciat de bolnavi.

Gheara diavolului

Cum se prepară, cum se administreză

Decoctul Se prepară dintr-o linguriţă de pulbere (obţinută din rădăcina plantei) şi din 300 ml de apă. Ceaiul se fierbe timp de 30 de minute, apoi se strecoară . Se consumă rece, pe parcursul unei zile, în trei reprize, timp de o lună.

Tinctura poate fi procurată de la magazinele cu produse naturiste şi se administrează de trei ori pe zi (câte zece picături). Dacă se administrează sub formă de capsule, specialiştii recomandă câte o pastilă la un interval de două ore. Doza zilnică nu trebuie să depăşească şapte capsule.

Siropul de Talpa gâştii

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 1 litru de infuzie concentrată , obţinută din 9 linguriţe de plantă la un litru de apă), 700 g de zahăr, sucul unei lămâi.

Preparare: Planta se infuzează timp de zece minute într-un litru de apă clocotită. După aceea, se strecoară ceaiul şi se adaugă zahărul. Siropul se lasă să fiarbă până când compoziţia capătă consistenţa smântânii. Atunci, se adaugă zeama de lămâie şi siropul se lasă să mai fiarbă încă trei-patru minute. În final, siropul se toarnă în sticluţe care se sigilează foarte bine. Siropul se administrează dimineaţa şi seara, înainte de culcare ( câte două linguriţe la o cană de ceai).

Pulberea: Se recomandă în aritmii: o jumătate de linguriţă, de trei ori pe zi.

Un lichior din roiniţă

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 1 litru de alcool de secară, 30 g roiniţă proaspătă, 80 g coaje de lămâie, o linguriţă de angelică ( de la Plafar), 40 g scorţişoară, 10 g nucşoară, 4 cuişoare , 25 seminţe de coriandru.

Preparare: Roiniţa, angelica şi coaja de lămâie se macerează în alcool timp de zece zile; apoi, se strecoară lichidul şi se adaugă celelalte ingrediente. În vasul în care se prepară lichiorul, se amestecă ingredientele cu o lingură de lemn şi licoarea se lasă să se macereze încă cinci zile. În final, lichiorul se strecoară. După ce se „învecheşte", timp de o săptămână, zilnic se consumă câte un păhărel de 50 ml de lichior înaintea meselor principale.

Lichiorul de roiniţă calmează stările de anxietate, ameţelile, indigestiile şi crizele de apoplexie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net