Ceaşca de sănătate / Cele mai bune remedii pentru revigorarea vederii

Ultima actualizare:

    Tulburările de vedere pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste. (Foto: Shutterstock)
Tulburările de vedere pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste. (Foto: Shutterstock)

Datorită acţiunii lor antiseptice, antiinflamatoare, antivirale şi emoliente, unele plante medicinale, precum crăiţele, afinele, coacăzele, murele şi cornul au efecte benefice în tratarea unor problemelor oftalmologice stânjenitoare.

„Tulburările de vedere, inflamaţiile şi conjunctivitele pot fi îmblânzite cu ajutorul acestor remedii naturiste, cu efecte remarcabile dovedite pentru creşterea acuităţii vizuale", ne spune EugenGiurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Fructele coarne combat miopia progresivă

Alături de afine, de mure şi de zmeură, coarnele sunt fructe de pădure foarte apreciate datorită efectelor terapeutice. Planta este folosită de decenii în terapia tradiţională pentru afecţiunile digestive şi hepatice. Mai puţin ştiut este faptul că are efecte terapeutice remarcabile în cazul miopiei progresive. Tratamentul se face cu comprese umezite cu infuzie (preparată din două linguriţe de frunze uscate şi o cană de apă) aplicate pe ochi. De asemenea, sunt indicate şi compresele cu macerat la rece, obţinut din două linguriţe de frunze uscate sau proaspete, puse în apă rece să se macereze, timp de 8 ore, la temperatura camerei. Tratamentul trebuie continuat, fără întrerupere, cel puţin două luni.

Crăiţele, bune pentru acuitatea vizuală

Plante ornamentale cultivate în grădini şi în parcuri , crăiţele sunt folosite şi în scop medicinal. Substanţele active se găsesc în florile plantei, colorate intens în culoarea portocaliu. Acestea sunt bogate în carotenoide, substanţe care aduc beneficii vederii. În acelaşi timp, în compoziţia plantei mai există o substanţă înrudită cu vitamina A, heleniena, care creşte puterea de adaptare a ochiului miop la întuneric sau pentru îmbunătăţirii vederii nocturne în cazul ochiului normal. Se recomandă tinctura din flori (procurată de la magazinele „Plafar") din care se administrează câte zece picături de trei ori pe zi, după mese. La fel de eficientă este infuzia, care se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită. Se beau câte două-trei căni pe zi, un interval de două luni.

Silurul, pentru ochii obosiţi de monitorul calculatorului

Tinctura obţinută din flori (se poate procura de la magazinele de profil). Soluţia este dezinfectantă, antiinflamatoare şi sedativă şi este utilă în tratamentul blefaritei, conjunctivitei, dar şi în tulburările de vedere cauzate de o concentrare prelungită a ochilor asupra monitorului calculatorului. Intern, se recomandă câte 20-30 picături pe zi, dizolvate în puţin ceai, timp de două săptămâni. Extern, se fac spălături oculare, de trei ori pe zi, cu o infuzie preparată din cinci linguriţe de plantă uscată la 500 ml de apă clocotită.

Fructele de pădure, revitalizante

Ceaiurile preparate din fructe uscate de afin, de coacăz negru şi de mure conţin antociani, substanţe care protejează ochii de procesele de îmbătrânire, ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor la nivelul ochilor şi îmbunătăţesc vederea nocturnă. Mai mult, infuzia obţinută din cele trei fructe menţine glicemia la valori normale, prevenind diabetul, boală care creşte riscul problemelor oculare majore. Pentru prepararea ceaiului, se amestecă cele trei fructe uscate, în cantităţi egale, iar la o cană de apă clocotită se adaugă o lingură de fructe. După ce se infuzează zece minute, ceaiul se poate îndulci cu puţină miere. Zilnic, se consumă câte două ceşti de ceai, timp de 14 zile pe lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net