Ceașca de sănătate: Chimenul, un aliat pentru sănătatea noastră de fiecare zi

Ultima actualizare:

    Chimenul trebuie consumat după sfatul specialistuluiSursa foto:livadacuceai.ro
Chimenul trebuie consumat după sfatul specialistuluiSursa foto:livadacuceai.ro

Chimenul este o plantă ierboasă din familia morcovului. Planta poate fi cultivată , dar poate fi întâlnită și în flora spontană, în fânețele din zonele submontane și montane. Nutriționiștii scot în evidență proprietățile terapeutice ale acestei plante, cu efecte deosebite asupra sănătății.

 ”Chimenul intensifică metabolismul și sporește capacitatea organismului de a arde grăsimile cu un procent semnificativ de  25%. Planta poate fi folosită în trei domenii: în bucătărie ( ca și condiment), în industria  băuturilor ( datorită aromelor sale specifice și substanțelor active pe care le conține) și în medicina  naturistă, pentru efectele sale terapeutice pozitive în procesul de digestie, de îmbunătățire a imunității  și  de calmant al durerilor abdominal. De asemenea, chimenul are proprietăți diuretice, antispastice, expectorante și vermifuge”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul :” Sănătatea noastră de fiecare zi”.

Opinia fitoterapeuților europeni

 Fitoterapeuții europeni  menționează că terapia cu chimen este recomandată în dureri de cap, răceli, astenie fizică, cancer de colon și cancer de piele, dar și în caz de astm bronșic.  Ceaiul de chimen este un remediu dovedit pentru colicile gastrice, pentru bronşite, pentru stimularea lactaţiei la femeile care alăptează, dar şi a poftei de mâncare la copiii mofturoşi. Chimenul este un aliat de nădejde în lupta cu caloriile și este recunoscut ca „doctorul specialist în tratarea  problemelor abdominale, deoarece îi asigură acestuia liniştea” spun specialiştii europeni.

Infuzia de chimen este excelentă în procesul de concentrare

În mod surprinzător, infuzia preparată din chimen a dovedit o influenţă formidabilă în procesul  de concentrare! În această privinţă, specialiştii recomandă, ceaiul de chimen care nu are prea mulţi concurenţi. Unii terapeuţi europeni spun că, alături de dieta bazată pe nuci, ceaiul din seminţe de chimen ne ajută să fim posesorii unei „memorii de elefant”.

Reţeta săptămânii

Infuzia de chimen

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară din două linguriţe de seminţe pisate la o cană de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, ceaiul poate fi băut cu înghiţituri mici. Zilnic se administrează câte două- trei căni de infuzie. După o cură de 21 de zile, urmează o pauză de şapte zile, apoi, terapia se poate repeta.

Bine de știut!

Doza recomandată de specialist nu trebuie depășită, deoarece consumat în cantități mari, chimenul este toxic.  Totodată, consumul excesiv de ceai de chimen poate să aibă efecte negative asupra digestiei și să cauzeze spasme.Alte contraindicații

Totodată, ceaiul de chimen îndulcit  este contraindicat femeilor însărcinate  și persoanelor bolnave de epilepsie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
politia facebook jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net