Ceaşca de sănătate / Extractele din salcâm - remedii sigure pentru afecţiunile cotidiene

Ultima actualizare:

    Salcâmul este o plantă cu multiple întrebuinţări medicale. (Fotolia)
Salcâmul este o plantă cu multiple întrebuinţări medicale. (Fotolia)

Florile de salcâm, atât de plăcute la gust şi la miros, sunt remedii dovedite în tratarea unor afecţinu dintre cele mai diverse. Neliniştea, irascibilitatea, epuizarea fizică şi intelectuală, insomniile cauzate de emoţii şi chiar disfuncţiile sexuale pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din exoticele flori de salcâm. Dar, pentru unele tratamente se recoltează şi scoarţa.

Este firesc ca în lunile mai şi iunie, când se recoltează florile sale cu putere tămăduitoare, să facem provizii pentru farmacia casei. Leacurile preparate din florile şi din scoarţa arborelui, folosite sub formă de infuzie, decoct, pulbere, tinctură sau de ulei esenţial au efect sigur în tratamentele pe termen lung. În acelaşi timp, este foarte important să fie respectate întocmai indicaţiile unui fitoterapeut.

„Toate beneficiile oferite de preparatele din salcâm, care menţin starea de sănătate, se datorează compoziţiei chimice complexe a salcâmului care conţine numeroase substanţe active : taninuri, glucide, substanţe mucilaginoase, acaciină şi ulei volatil. Toate acestea sunt de mare ajutor pentru tratarea irascibilităţii, pentru un somn odihnitor sau pentru tulburările de memorie", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biologie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Totodată, preparatele din flori de salcâm sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor digestive şi în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă.

Salcâmul tratează afecţiunile gastrice

Preparatele pe bază de salcâm au proprietăţi alcalinizante, antispastice (acţionează asupra musculaturii netede gastrice şi pulmonare), sedative şi calmante. Datorită acestor proprietăţi, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă florile de salcâm în tratamentul gastritelor hiperacide, ulcerului gastric şi duodenal şi al arsurilor de stomac.

Mai mult, salcâmul calmează tusea convulsivă, dar şi pe cea cauzată de crizele de astm. Ca adjuvant, infuziile din flori de salcâm sunt indicate în insomnie, în depresie şi în atacurile de panică. Ca pansament gastric, florile de salcâm se pot amesteca, în părţi egale, cu frunze de dud şi se beau câte două căni de infuzie pe zi.

Un calmant sigur obţinut prin macerare

Pentru a îndepărta starea de irascibilitate, s-a dovedit utilă terapia cu un macerat la rece. Remediul se prepară din două linguriţe de plantă uscată şi mărunţită, care se pun într-un pahar de 200 ml cu apă plată sau cu apă de izvor. Ingredientele se lasă la macerat de seara până dimineaţa, la temperatura camerei, când lichidul se poate filtra. Leacul se bea dimineaţa, după micul dejun.

Extractul din flori proaspete combate stresul

Pentru a combate stresul din zilele foarte solicitante, este eficient extractul din flori proaspete de salcâm. Leacul este uşor de preparat: Într-un borcan cu capac se pun flori proaspete, tocate mărunt şi miere (măsurând o lingură de flori la trei linguri de miere). Ingredientele se lasă la macerat vreme de 20 de zile. Tratamentul trebuie continuat timp de trei săptămâni, administrându-se câte două linguriţe, de trei ori pe zi.

Terapia cu aceste flori linişteşte accesele de mânie şi de iritare, stările de anxietate şi de depresie psihică prelungită. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcâm se recomandă în tulburări de memorie, de echilibru şi de vedere.

Reţetele săptămânii

Infuzia de salcâm se prepară din două linguriţe cu flori la o cană de 250 ml cu apă clocotită. Vasul se acoperă 15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se bea câte o cană înaintea meselor principale. Infuzia este indicată în migrene, în astm, în ulcer şi în gastrite.

Ca pansament gastric: se prepară o infuzie din flori de salcâm şi din frunze de dud (câte două linguriţe din fiecare) la o cană de apă clocotită. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie călduţă, timp de o lună.

Un bun laxativ: se fierbe o linguriţă de scoarţă într-o cană de apă, vreme de 15 minute. Decoctul se strecoară şi se bea călduţ; se administrează câte trei ceşti pe zi .

Terapia cu infuzii preparate din flori uscate de salcâm (o lingură de plante la 200 ml de apă), înlocuind total apa, într-o cură de trei săptămâni, este un remediu dovedit în stările depresive.

Efectele relaxante ale florilor de salcâm se manifestă la persoanele de orice vârstă.

Siropul de salcâm

Ingrediente: 1,5 kg flori proaspete, 1 kg de zahăr invertit, sucul unei lămâi, două pliculeţe cu vanilie.

Preparare: Florile spălate foarte bine, se pun la fiert în apa clocotită, într-un vas foarte curat. După 20 de minute, se ia vasul de pe foc şi fiertura se lasă la macerat până a doua zi. Separat, într-un vas dezinfectat cu alcool de 70 grade, se prepară siropul din 250 ml de apă în care se adaugă zahărul invertit, sucul de lămâie şi vanilia. Vreme de 10 minute, siropul trebuie să fiarbă la foc mare şi se îndepărtează toată spuma, care se formează în timpul fierberii. Peste acest sirop, se adaugă maceratul şi coaja de lămâie; siropul mai rămâne să fiarbă la foc mic, până când scade la jumătate. Siropul se toarnă cald în sticle sterilizate, după care se astupă ermetic. Acest preparat este un tonic al sistemului nervos.

Atenţie la efectele adverse

Studiile de ultimă oră au evidenţiat faptul că infuzia şi pulberea din flori de salcâm au efecte antiacide şi calmante, acţionând pozitiv asupra mucoasei digestive. Decoctul din scoarţa salcâmului trebuie folosit sub supraveghere medicală, deoarece poate avea efecte toxice.

Florile de salcâm, contra arsurilor

Fitoterapeuţii recomandă florile de salcâm în tratamentul oricărei afecţiuni digestive. În tratamentul afecţiunilor gastrice sunt folosite inflorescenţele salcâmului, care combat aciditatea gastrică şi senzaţia de arsură. Infuzia se prepară din două linguriţe de flori şi dintr-o cană cu apă clocotită. Pentru a-ţi redobândi confortul gastric, şi în cazul gastritelor hiperacide, şi în cazul ulcerului gastric sau duodenal, sunt indicate câte două căni de ceai pe zi, între mese, în cure de lungă durată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
panselute capitala jpeg
ion iliescu inquam photos jpg
umbrela ploi jpeg
valentin ceausescu in tinerete jpg
principalii candidati la primaria capitalei jpg
tiff cluj gala deschidere
astrazeneca jpeg
bookkeeping 615384 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net