Ceaşca de sănătate / Laptele - un aliment complet

Ultima actualizare:

    Laptele este un aliment nutritiv, dar şi o sursă de hidratare. (Foto: Shutterstock)
Laptele este un aliment nutritiv, dar şi o sursă de hidratare. (Foto: Shutterstock)

Laptele este o sursă excelentă de calciu, susţin specialiştii. Dar trebuie să ştiţi că acesta reglează bătăile inimii şi poate reduce riscurile hipertensiunii arteriale, pentru a enumera cele mai populare beneficii ale consumului de lapte.

Ca aliment complet, laptele este recomandat de nutriţionişti în dieta zilnică pentru toate categoriile de vârstă. Însă există şi beneficii mai puţin ştiute pe care ni le oferă laptele.

Deoarece conţine 87% apă, laptele este un aliment nutritiv, dar şi o sursă de hidratare. Atunci când sunt degresate, laptele şi iaurtul, un derivat al acestuia, apreciat de consumatori, pot fi băute în loc de apă, completând astfel doza zilnică de 2 litri de lichide, recomandate de nutriţionişti. Un consum zilnic de lapte asigură organismului : vitamine din Complexul B ( B12, de două ori mai mult decât necesarul zilnic, B2, doza zilnică necesară, 33% din doza zilnică de B1 şi B6, 50% din necesarul zilnic de Vitamina A, precum şi cantităţi semnificative de Vitamina D şi de acid folic. De asemenea, din doza zilnică de nutrienţi pe care laptele o asigură organismului, este semnificativ aportul de magneziu, de crom şi de iod.

„Pentru sănătatea noastră, avem nevoie zilnic de 1g de calciu, indiferent de sex, de vârstă sau de activitatea desfăşurată . O porţie de calciu înseamnă 300 mg indiferent dacă provine dintr-un pahar de lapte dulce, două iaurturi mici, o cutie de brânză proaspătă, un cub de caşcaval sau două linguri de parmezan. Zilnic, trebuie să consumăm trei porţii de calciu, adică doza zilnică de lactate. Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele, este imposibil să nu putem găsi „laptele" pe gustul nostru, mai ales că miza este sănătatea", explică dr. Mihaela Bilic, care susţine un proiect de promovare a consumului de lapte, alături de Albalact.

Doctorul nutriţionist Mihaela Bilic motivează lansarea acestei campanii, datorită consumului scăzut de produse lactate pe cap de locuitor în ţara noastră.

Potrivit unui studiu Euromonitor Internaţional 2011, furnizat de Tetra Pak, românii ocupă penultimul loc în privinţa consumului de lapte industrializat în Europa, cu 12,6 kg ( pe an) pe cap de locuitor. În urma noastră se situează bulgarii cu un consum anual de 9,2 Kg/ de persoană, în timp ce consumul mediu anual în Europa de Est este de 33,5 kg de persoană, comparativ cu consumul locuitorilor din Europa Occidentală, unde fiecare persoană consumă anual 67,5 Kg.

Referindu-se la beneficiile DZ de lactate , dr. Mihaela Bilic precizează că acestea se regăsesc nu numai la nivelul sistemului osos şi al celui digestiv, ci şi în creşterea rezistenţei la boli. Totodată, prin aportul de calciu, de fosfor şi de proteine, laptele contribuie la consolidarea sistemului osos, fiind un produs esenţial în prevenţia nutriţională a osteoporozei.

O alternativă pentru laptele de vacă

Există persoane care nu pot consuma lapte de vacă. (Foto: Click!)
Există persoane care nu pot consuma lapte de vacă. (Foto: Click!)

„Din păcate, există persoane care nu pot consuma laptele de vacă, iar intoleranţa la acest aliment nutritiv se datorează lactozei, care produce balonări şi indigestii. În acest caz, recomand consumul laptelui de capră, care se digeră mai uşor. O digestie uşoară permite lactozei, principalul alergen din laptele de vacă, să treacă mai uşor prin tubul digestiv, oferindu-i puţin timp să fermeneze şi să creeze disconfort digestiv", explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Efectele terapeutice ale acestui sortiment de lapte sunt numeroase, iar aportul calciului din compoziţia sa este de mare folos  persoanelor de orice vârstă. Mai ales pentru copii, pentru bătrâni sau pentru bolnavii de plămâni, alergici la laptele de vacă, cel de capră este un aliment miraculos; copiilor, bătrânilor, persoanelor surmenate fizic şi intelectual li se recomandă să consume zilnic câte două căni din acest sortiment de lapte- fiert sau nefiert. Laptele de capră nefiert se consumă în maximum 30 de ore de la mulgere

.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
fructe piata jpg
ucis de fulger gif
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net