Ceaşca de sănătate- Remedii care întăresc calităţile feminităţii
Feminitatea este o calitate cu care trebuie să fie înzestrată orice femeie. În această privinţă, părerile sunt împărţite: se spune că unele femei strălucesc de feminitate, în timp ce altele nu deţin această calitate.
Freud, de exemplu, definea feminitatea prin negaţie; femeia nu este bărbat, dar poate fi o fiinţă umană. Chiar dacă drumul spre cetatea feminităţii nu se rezumă la supleţea taliei, la mărimea bustului sau la timbrul vocii, totuşi aceste atribute esenţiale pot fi cultivate pe cale naturală, fără intervenţia bisturiului şi a altor metode invazive.
Unele tratamente cu plante întăresc în mod spectaculos calităţile feminităţii: „Modelarea sânilor şi păstrarea echilibrului hormonal, care va ajuta ca femeia să nu aibă păr în exces pe corp, să nu aibă vocea mai groasă, să nu dea senzaţia de masculinitate, sunt aspecte importante care îi influenţează viaţa în diferite moduri.
Să nu uităm că femeile se nasc...femei, dar feminitatea trebuie păstrată şi cultivată toată viaţa", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, autorul volumului „ Tratamente naturiste în bolile femeilor".
Fitoterapeutul recomandă cele mai eficiente plante medicinale indigene, bogate în proprietăţi nutritive şi energizante, care întăresc calităţile feminităţii.
Mărarul, o plantă aromatică folosită drept condiment în bucătăria internaţională, este un remediu pentru problemele cu care se confruntă femeile la orice vârstă .
În scopuri terapeutice, se folosesc şi frunzele, şi seminţele. În magazinele de specialitate există tincturi şi extracte din seminţe de mărar, însoţite de prescripţii medicale foarte precise.
În cazul mamelor care alăptează, infuzia de mărar , dar şi planta proaspătă stimulează lactaţia. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de seminţe mărunţite la o cană de 250 ml cu apă. Se infuzează 15 minute, după care se strecoară.e consumă câte trei căni pe zi.
Infuzia de mărar calmează durerile cu care se confruntă femeile în perioada ciclului menstrual (se administrează câte trei căni pe zi). În beneficiul problemelor feminine, este folosită şi tinctura din seminţele de mărar care stimulează producţia de estrogeni şi întârzie procesul de îmbătrânire, menţinând vigoarea sânilor.
Tratamentul cu tinctură de mărar ( câte o linguriţă diluată în puţină apă, de trei ori pe zi , timp de şase luni, previne apariţia osteoporozei, după vârsta de 40 de ani.
Coada-şoricelului, pentru necazuri frecvente
Specialiştii spun că femeile ar fi cruţate de multe necazuri, dacă ar bea, când şi când, infuzii preparate din această plantă. Intern, ceaiurile reglează ciclul menstrual, reduce hemoragiile interne, calmând durerile din această perioadă.
În acest caz, se consumă câte două-trei căni de ceai pe zi. De asemenea, terapia internă, asociată cu tratamentul extern (băi locale) tratează leucoreea ( poala albă) şi inflamaţia ovarelor. O terapie complexă (infuzie, folosită intern şi extern, cu care se umezesc două-trei comprese, plus un masaj local cu ulei din lanolină şi salvie) stimulează creşterea sânilor .
Creţişoara combate sterilitatea
Creţişoara, cunoscută şi sub numele de „Planta femeilor," tratează o varietate de boli, de la sterilitate şi chisturi ovariene şi până la fibroame uterine. Infuzia de creţişoară ajută femeile care au probleme cu păstrarea sarcinii şi să evite avortul spontan.
În acelaşi timp, infuzia şi tinctura au efect tonic uterin, fiind indicate în cazul femeilor care au născut. Ceaiurile de creţişoară combat menoragiile (sângerările menstruale abundente), metroragiile (sângerările uterine intermenstruale), dar şi cistitele însoţite de migrene.
Lemnul-dulce tratează dereglările hormonale
Planta este un aliat de nădejde al femeilor care nu au copii datorită dereglărilor hormonale, dar este de folos şi în cazul unei hrane dezechilibrate, fiind ameninţate de apariţia osteoporozei.
Preparatele din Lemn-dulce au efecte estrogene, stimulând funcţiile organelor sexuale. În terapia problemelor de fertilitate la femei şi lipsa apetitului sexual sunt indicate câte trei linguriţe de tinctură pe zi, iar cura trebuie urmată două săptămâni. După o pauză de alte două săptămâni, cura se poate relua.
Reţeta săptămânii- Tinctura de lemn dulce
Preparare: Se lasă la macerat patru linguriţe de lemn dulce mătunţit în 200 ml de alcool, vreme de 14 zile. Apoi se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare.
Pentru prevenirea osteoporozei, sunt indicate câte o linguriţă de preparat, diluat în apă, de trei ori pe zi. Specialiştii stabilesc durata tratamentului.Terapiile cu lemn-dulce nu sunt indicate hipertensivilor.