Ceaşca de sănătate / Strugurii, cure şi leacuri pentru o varietate de boli

Ultima actualizare:
Strugurii sunt fructe cu adevărat miraculoase. (Foto: Shutterstock)
Strugurii sunt fructe cu adevărat miraculoase. (Foto: Shutterstock)

Strugurele este un fruct miraculos. De aceea, pe bună dreptate, intră în topul leacurilor revitalizant şi energetice. Fiecare cură cu preparate din struguri are efecte impresionante asupra organelor vitale.

Sucul strugurilor, cunoscut şi sub numele de "sânge vegetal", este benefic mai ales pentru motorul vieţii, inima.

Experimentele legate de consumul strugurilor au scos la iveală că acest fruct poate trata o gamă impresionantă de afecţiuni. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că , din timpuri îndepărtate, strugurii au ocupat un loc foarte important atât în alimentaţia omului, cât şi în medicină. Iniţial, viţa de vie s-a găsit în stare sălbatică pe malurile Mării Negre şi Mării Caspice, iar de aici s-a răspândit în ţări din Europa (Grecia, Fran¡a şi Italia ). Medicii Hipocrate şi Pliniu, dar şi alţi oameni de ştiinţă din acele timpuri recomandau strugurii ca medicament împotriva frigurilor şi anginei, iar romanii îi apreciau pentru puterea lor de dezintoxicare a organismului.

Strugurii, delicatesă şi medicament

Cu o valoare calorică mare (900 kcal/ la 1 kg), ciorchinele de strugure conţine minerale care întăresc organismul: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier şi siliciu, dar şi vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP şi K. În coaja strugurilor, în special a celor roşii, se găseşte un antioxidant foarte puternic, o sursă naturală pentru longevitate: resveratrolul. Această substanţă este considerată un elexir, mai ales pentru femei, care tratează hipoplazia mamară (insuficienta dezvoltare a sânilor), cancerul de sân, tumorile maligne, infertilitatea, încetinind în mod considerabil procesul de îmbătrânire. Tot resveratrolul contribuie la normalizarea circulaţiei sângelui, scade nivelul colesterolului rău şi-l creşte pe cel bun. De asemenea, 73 la sută din struguri reprezintă apă, iar 23 la sută înseamnă celuloză, acid citric, monozaharide şi pectină. Cura cu preparate din struguri este benefică în tratamentul a peste 90 de boli: afecţiuni cardiovasculare (controleazå nivelul colesterolului şi îl împedică să se depună în artere), afecţiuni pulmonare, renale, hepatice, congestia ficatului, edeme, enterite, febră şi în obezitate. Pe lângă consumul propriu-zis, strugurii au efect vindecător sub formă de infuzie, de suc, de must şi de vin.

Infuzia, bună pentru litiaza renală

Infuzia de struguri combinată se obţine din 200 g de struguri şi din aceeaşi cantitate de fructe de strugurii ursului. Fructele se fierb în 750 ml de apă, timp de zece minute, după care licoarea se strecoară şi se consumă zilnic în şase-şapte prize. Această infuzie este indicată în tratamentul litiazei renale.

Decoctul previne diareea

Decoctul se prepară din 200 g de struguri care se fierb în 600 ml de apă, timp de 15 minute. După ce se răceşte, decoctul se trecoară şi se bea pe parcursul zilei, fiind un leac care protejează împotriva diareei. Cura cu suc de struguri are efecte sedative

Sucul se obţine prin stoarcerea boabelor, după ce au fost spălate foarte bine. Cura poate dura trei-patru zile, fără să se consume alte alimente, fiind indicată în cazul crizelor de ulcer. Zilnic se consumă câte 300-400 ml de suc. De asemenea, sucul este indicat şi bebeluşilor, în cazul mamelor care nu au lapte suficient. Un pahar cu suc de struguri, băut seara, cu 30 de minute înainte de culcare, este un somnifer foarte bun. Vitamina B din compoziţia boabelor de strugure are efecte sedative şi calmante.


    Strugurii sunt fructe cu adevărat miraculoase. (Foto: Shutterstock)
Strugurii sunt fructe cu adevărat miraculoase. (Foto: Shutterstock)

Cura cu must indicată în boli cronice

Cura de must contribuie la detoxifierea organismului şi la revigorarea acestuia. Mustul este o băutură naturală energizantă, tonică , un remediu indicat în anemie, tuberculoză, hepatite cronice, cistite şi în enterocolite, pentru a enumera doar o parte dintre afecţiunile în care se recomandă această cură. De asemenea, o astfel de terapie este binevenită şi în cazul intelectualilor care desfăşoară o activitate profesională susţinută un interval mai mare de timp. În astfel de cazuri, cura care va dura o lună, trebuie să înceapă cu o cantitate de 50 ml de must pe zi, apoi doza creşte treptat, până la 500 ml. În funcţie de afecţiune, doza zilnică de must poate fi recomandată de terapeut.

Mustul nu este indicat însă bolnavilor de diabet şi nici conducătorilor auto în timp ce şofează.

Vinul roşu şi paradoxul francez

Vinul roşu este o sursă naturală de resveratrol. Puţine persoane ştiu că această substanţă susţine explicaţia medicală a "paradoxului francez", francezii fiind cei care se pot lăuda că deţin cel mai sănătos sistem cardiovascular din lume, cu toate că preferinţele lor culinare se îndreaptă spre alimentele bogate în grăsimi. Francezii beau vin roşu la fiecare masă, dar mănâncă alimente proaspete, în cantităţi mici; mai mult, ei nu renunţă la desert. Tot resveratrolul mai susţine şi o altă explicaţie medicală: franţuzoaicele care consumă un pahar de vin roşu pe zi nu-şi arată vârsta, sunt mai suple şi îmbătrânesc mult mai târziu, în comparaţie cu femeile din alte ţări europene, spun specialiştii.

image
image
image
image
image
image
tuica alcool 9876543 40537800 jpeg
10 pagei masca par 19iulie jpeg
Pastile (sursa foto pixabay.com)
Varenna, Italia: vedere asupra Lacul Como FOTO Shutterstock
donald trump Getty Images
Zahăr vs îndulcitori artificiali FOTO Shutterstock