Ceaşca de sănătate / Top cinci leacuri cu seminţe
Cele mai multe remedii din plante au efecte benefice într-o varietate de boli pentru că susţin vitalitatea. „Medicamentele" preparate din fructele, din frunzele sau din rădăcinile plantelor sunt capabile să învingă o serie de suferinţe fizice.
"În timp, specialiştii au descoperit că şi seminţele sunt surse de revigorare, mai mult decât am crede, tocmai când ne stresează durerile de stomac, nopţile albe fără număr, crizele de inimă, de rinichi sau de tuse. Specialiştii au studiat seminţele celor mai populare fructe sau verdeţuri în marile laboratoare din lume. Preparatele din seminţe, cum ar fi infuzia, decoctul, maceratul, tinctura au efecte analgezice, antiinflamatoare, calmante sau antibiotice", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Iată ce efecte terapeutice au seminţele care-ţi redau sănătatea.
Un « cocteil » din seminţe de dovleac vine în sprijinul mămicilor care nu au suficient lapte, pentru că stimulează lactaţia. Un astfel de leac se prepară din miezul a 20 g seminţe (prăjite şi pisate), puţin zahăr şi 150 ml apă caldă. Licoarea aceasta se bea timp de cinci zile, dimineaţa şi seara.
Un alt remediu, preparat tot din seminţe de dovleac, este de mare ajutor în combaterea insomniei. Astfel, din două linguriţe de seminţe decojite, pe care le fierbem într-o ceaşcă cu lapte, vom obţine un « somnifer » eficient în cazurile de insomnie cronică.
Fiertura din seminţe de dovleac este un adjuvant în cazul bolnavilor de diabet. Remediul reduce nivelul glicemiei din sânge şi este un excelent tonifiant pentru organism şi se prepară astfel : 30 g seminţe de dovleac se curăţă de coajă şi se fierb într-o jumătate de litru de apă, la foc mic, timp de 15 minute. După ce se răceşte, decoctul se strecoară. Zilnic, beţi câte o ceaşcă din acest leac dimineaţa pe stomacul gol, iar seara mai beţi, de asemenea, o ceaşcă, cu o oră înainte de culcare.
Seminţele de măr, la concurenţă cu tranchilizantele
Regele fructelor, mărul, este un prieten loial al stării noastre de sănătate. De puterea terapeutică a miraculosului fruct se leagă şi proverbul «Mărul ţine doctorul la distanţă de noi». Infuzia preparată din seminţele sale au efecte relaxante şi acţionează ca un calmant asupra sistemului nervos. Pentru cei care se luptă cu insomniile repetate, infuzia din semninţe de măr este un remediu sigur pentru un somn bun şi odihnitor, noapte de noapte. Ceaiul trebuie consumat, seară de seară, până când uitaţi de insomnie. Un astfel de leac se prepară dintr-o linguriţă de seminţe uscate şi măcinate la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi ceaiul să se infuzeze 15 minute, după care strecuraţi şi beţi toată cantitatea, cu înghiţituri mici, cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Un tonic pentru psihic
Sucul de gutuie, care se pregăteşte din fructe proaspete şi bine coapte, are proprietăţi fortifiante, antiseptice, hemostatice, astrigente şi diuretice. De aceea, câte o cană de suc, băută dimineaţa, la micul dejun, are efecte foarte bune şi asupra psihicului şi îmbunătăţesc starea de spirit a persoanelor suprasolicitate fizic şi psihic.
În bronşite, în tusea urmată de expectoraţie cu sânge, în astm, în diaree sau în hemoragii uterine, preparatele cu seminţe s-au dovedit foarte eficiente. De asemenea, când tusea vă sâcâie zile în şir, există un leac de a cărui eficienţă s-au convins cei care se confruntă cu astfel de episoade. Pentru calmarea crizelor, beţi o infuzie preparată dintr-o linguriţă cu sâmburi de gutui, uscaţi foarte bine, la o cană cu apă clocotită. Când ceaiul este cald, adăugaţi o lingură de miere. Beţi câte trei ceşti pe zi.
Infuzia de seminţe de mărar, un bun calmant
Mărarul, una dintre cele mai cunoscute plante aromatice , este pomenită ca plantă medicinală în numeroase tratate din vechime : începând cu tratatul lui Discoride şi până la medicina populară a dacilor. Valoare terapeutică au nu numai frunzele, ci şi seminţele.
Tinctura preparată din semniţe de mărat stimulează producţia de extrogen : Aceasta întârzie procesele de îmbătrânire şi contribuie la fermitatea sânilor. Din seminţele de mărar se prepară şi un vin , care tratează cu succes indigestiile.
Licoarea poate fi preparată cu uşorinţă în casă: se pisează şase linguri de seminţe de mărar şi se fierb într-o cană cu apă. După primul clocot, se adaugă o cană cu vin alb. Licoarea se fierbe timp de zece minute. Se consumă câte două linguri după mesele principale.
Sâmburii de strugure, un elixir
Viţa de vie, un elixir pentru sănătate, este cultivată de mii de ani. S-a crezut că în acest domeniu nu mai sunt posibile noutăţi deosebite. De curând însă, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra sâmburilor din struguri. Prin presarea acestora la rece, s-a obţinut un ulei foarte sănătos. La început, această grăsime s-a dovedit valoroasă pentru industria alimentară, apoi s-au descoperit extraordinarele sale proprietăţi terapeutice.
Limpezeşte vederea
O virtute a acestui sortiment de ulei este acţiunea pozitivă asupra vaselor de sânge oculare, astfel că un tratament de acest fel accentuează acuitatea vizuală. O cură de două săptămâni (când se administrează câte 20 de picături pe zi), se recomandă persoanelor cu tulburări de vedere, datorate vârstei sau din cauza unor probleme circulatorii.
Eficient în caz de imunitate scăzută „Acest extras are o acţiune benefică în caz de imunitate scăzută, pentru că activează sistemele de apărare naturala ale organismului şi catalizează acţiunea vitaminei C în organism. Odată cu venirea anotimpului rece, recomand o cură cu uleiul de sâmburi de struguri. Zilnic, consumaţi cel puţin 30 de ml în dureri şi în inflamaţii articulare, în cure de cel puţin trei luni. Pentru alte afecţiuni, precum ateroscleroza, cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială sau pentru fragiliate vasculară (varice, arterită, hemoroizi sunt indicate câte 20-30 ml pe zi, un interval de minimum şase luni până la un an", precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu.