Cele mai frecvente simptome ale cancerului cerebral. Fii atent la aceste semne!
Deși de cele mai multe ori e bine să nu ne alarmăm la cea mai mică durere de cap, există câteva semne concrete care ar putea indica prezența unui cancer cerebral. Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale bolii și cum să le monitorizați cât mai atent!
Cancerul cerebral se manifestă prin tumori localizate în creier, dacă vorbim de cele primare, sau chiar și în alte organe ale corpului, acestea fiind secundare sau metastatice. De cele mai multe ori, o durere simplă de cap trece de la sine sau cu ajutorul unui antinevralgic, însă atunci când aceasta persistă și este una puternică, apar și motivele de îngrijorare. Un astfel de simptom nu trebuie ignorat, iar cea mai bună metodă de a ne liniști este, bineînțeles, o vizită la medic.
Când nu trebuie să ignorăm durerile de cap. Ce alte semne pot să apară
Simptomele cancerului cerebral depind de localizarea exactă a tumorii, iar pentru un diagnostic exact este nevoie de investigaţii imagistice şi de biopsie. Printre manifestările care pot fi asociate cu cancerul cerebral se numără durerile de cap puternice, care cedează greu la medicamente şi sunt recurente.
Odată cu acestea, dacă pacientul suferă de cancer cerebral, pot apărea și deficitele motorii, convulsiile, modificările de personalitate (depresie, agresivitate etc.), modificările cognitive sau de memorie, greaţa, vărsăturile spontane, în special dimineaţă la trezire.
Citește și: Gafă uluitoare! Un tânăr s-a tratat de o tumoare cerebrală, dar a murit de sete
Totodată, pacienții se pot confrunta cu oboseală, somnolenţă sau insomnie, și, în general, probleme legate de somn şi modificări în percepţia senzaţiilor. De asemenea, mai pot să apară: probleme de vedere şi auz, pierderea capacităţii de mişcare într-un braţ sau picior, probleme cu echilibrul, apoplexie sau convulsii, informează Click! Sănătate.
Clasificarea tumorilor primare și afecțiunile lor
Tumorile cerebrale primare (cele care apar în zona creierului) sunt clasificate în mai multe tipuri, în funcție de problemele pe care le resimte pacientul:
- Neurinomul de acustic (sau schwanomul vestibular) este o tumoră benignă, care se dezvoltă pe nervii dintre urechea internă şi creier. Aceasta afectează echilibrul şi auzul.
- Glioamele se dezvoltă din celulele gliate și pot apărea în creier sau în măduva spinării. Acestea afectează funcţiile sistemului nervos.
- Meningiomul are ca punct de origine meningele, membrană care acoperă şi protejează creierul şi măduva spinării.
- Meduloblastomul este o tumoră malignă, care apare în special la copii. Aceasta afectează echilibrul şi coordonarea mişcărilor.
- Tumorile neuroectodermale primite apar, cel mai frecvent, tot în rândul celor mici, dezvoltându-se la nivelul celulelor embrionare din creier şi măduvă.
- Craniofaringiomul este o tumoră benignă care se dezvoltă în apropierea hipofizei şi produce tulburări endocrine. Aceasta este însă destul de rară.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!