Durerea de cap, simptom frecvent al unei tumori cerebrale

Ceea ce trebuie să ne alarmeze sunt durerile de cap accentuate, mai ales dimineaţa, şi cefaleea care se intensifică pe parcursul mai multor săptămâni. Durerea dată de tumori este însoţită frecvent şi de vărsături.

Sunt afectate şi funcţiile cognitive

De cele mai multe ori, o tumoare situată la nivelul creierului îşi poate anunţa prezenţa şi prin unele tulburări de vorbire şi de vedere, prin afectarea auzului, ameţeli, tulburări de comportament şi de personalitate, dar şi prin slăbirea capacităţii de concentrare, afectarea memoriei, convulsii, greaţă, somnolenţă şi prin paralizie facială.

În cazul în care tumoarea este situată în emisfera stângă a creierului, pacientul poate avea dificultăţi în a înţelege semnificaţia cuvintelor, iar dacă aceasta se află în partea dreaptă, bolnavului îi este greu să îşi coordoneze partea stângă a corpului.

Există cazuri când nu se manifestă

Tumorile benigne pot fi asimptomatice multă vreme, chiar şi ani, ele fiind detectate de cele mai multe ori în urma unui control de rutină. Chiar dacă sunt benigne, ele necesită un tratament adecvat, pentru că orice formaţiune la nivel cerebral, chiar şi necanceroasă, poate duce la apariţia unor complicaţii. Printre acestea, se numără presiunea intracraniană şi unele leziuni neurologice ireversibile, care pot pune viaţa în pericol.

Diagnostic cu ajutorul biopsiei craniene

Analiza PET/CT (tomografie pe bază de pozitroni) poate determina rapiditatea cu care cresc celulele tumorale, precum şi modul în care tumoarea răspunde la tratament.

Alte analize utile sunt tomografia com-puterizată simplă (CT), rezonanţa magnetică nucleară (RMN) şi electroencefalograma (EEG). Diagnosticul se pune după efectuarea biopsiei craniene, realizată sub anestezie.

Mai multe detalii, cititi in adevarul.ro

FotoJet (1) jpg
culori brazi 2022
infidelitate 0 jpeg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (1) jpg
filme de craciun
foto1 ElenaB jpg
concediul de odihnă
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
image
image
image
image
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
infidelitate 0 jpeg
concediul de odihnă
culori brazi 2022
FotoJet jpg