Cele mai sănătoase legume din sezonul rece. Una dintre ele ajută memoria și are numeroase beneficii pentru creier
Cele mai sănătoase legume din sezonul rece. Una dintre ele ajută memoria și are numeroase beneficii pentru creier! Vorbim, mai exact, despre pătrunjel, care în urma studiilor s-a demonstrat că poate avea un impact pozitiv asupra memoriei. Iată care sunt și celelalte legume numai bune de consumat în sezonul rece.
Cele mai sănătoase legume din sezonul rece
Varza roșie
Varza este o legumă cruciferă care se dezvoltă bine pe vreme rece. Deși atât varza verde, cât și cea roșie sunt extrem de sănătoase, varietatea roșie are un profil nutritiv mai mare.
Este, o sursă bună de vitamine din complexul B, mangan și potasiu, vitaminele C, A și K..
Cu toate acestea, lucrul ce face varza roșie cu adevărat specială este conținutul său de antioxidanți. Culoarea acestei legume provine de la pigmenții numiți antociani. Antocianii aparțin familiei de antioxidanți flavonoizi, care au fost legați de o serie de beneficii pentru sănătate. Unul dintre aceste beneficii este potențialul de a reduce riscul de boli de inimă.
Într-un studiu efectuat pe 93.600 de femei, cercetătorii au descoperit că femeile cu un aport mai mare de alimente bogate în antociani au avut cu până la 32% mai puține șanse de a suferi atacuri de cord decât femeile care au consumat mai puține alimente bogate în antociani. În plus, s-a constatat că un aport ridicat de antociani reduce riscul de boli coronariene. Dovezi suplimentare din studii în eprubetă și pe animale sugerează că antocianii ar putea avea, de asemenea, capacități de combatere a cancerului.
Morcov
Această legumă rădăcinoasă populară poate fi recoltată în lunile de vară, dar atinge dulceața maximă toamna și iarna. Condițiile reci faci morcovii să transforme amidonul depozitat în zaharuri pentru a împiedica înghețarea apei din celulele lor. Acest lucru face ca morcovii să aibă un gust foarte dulce pe vreme rece. Această legumă crocantă se întâmplă să fie, de asemenea, foarte hrănitoare. Morcovii sunt o sursă excelentă de betacaroten, care poate fi transformat în vitamina A în organism. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor și este, de asemenea, importantă pentru funcția imunitară și pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare. Mai mult, morcovii sunt plini de antioxidanți carotenoizi. Acești pigmenți vegetali puternici dau morcovilor culoarea lor strălucitoare și pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice. Unele studii sugerează că o dietă bogată în carotenoizi poate ajuta în special la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de prostată și de sân.
Pătrunjel
În timp ce multe plante aromatice se sting când vremea se răcește, pătrunjelul poate continua să crească la temperaturi scăzute. Pe lângă faptul că este excepțional de rezistent la frig, această plantă legumicolă aromată este plină de nutrienți. De asemenea, este plin de vitamina A, K și C, acid folic, fier, calciu și potasiu.
Pătrunjelul este o sursă excelentă de flavonoide, inclusiv apigenină și luteolină, care sunt compuși vegetali care au multe beneficii potențiale pentru sănătate. Aceste flavonoide pot fi deosebit de utile în inhibarea pierderii memoriei și a modificărilor legate de vârstă la nivelul creierului. Un studiu a constatat că o dietă bogată în luteolină a redus inflamația legată de vârstă în creierul șoarecilor bătrâni și a îmbunătățit memoria prin inhibarea compușilor inflamatori.