Cercetătorii au dezvăluit câtă apă trebuie, de fapt, să bem într-o zi. Nu mai este valabă regula clasică a celor 8 pahare (2 litri)

Hidratarea este esențială pentru sănătatea generală, iar consumul adecvat de apă are un impact semnificativ asupra funcționării optime a organismului. Însă, de-a lungul timpului, recomandările referitoare la câtă apă trebuie să bem zilnic s-au schimbat. În timp ce regula clasică spunea să bem 8 pahare de apă pe zi (aproximativ 2 litri), noi cercetări arată că nevoile reale de hidratare variază în funcție de sex, greutate și nivelul de activitate.

Apă. Foto: arhiva.
Apă. Foto: arhiva.

De ce este atât de important să bei suficientă apă?

Apa joacă un rol critic în numeroase procese ale corpului uman, de la transportul nutrienților și eliminarea toxinelor, la menținerea temperaturii corpului și susținerea sănătății celulare. Potrivit Academiilor Naționale din Statele Unite, hidratarea corectă poate preveni o gamă largă de probleme de sănătate, cum ar fi durerile de cap, oboseala, uscăciunea pielii și, în cazuri extreme, probleme renale sau cardiovasculare.

Câți litri de apă ar trebui să bem zilnic?

Experții sugerează că nevoia de hidratare diferă în funcție de sex. Astfel, bărbații ar trebui să consume aproximativ 3,7 litri de lichide pe zi, iar femeile aproximativ 2,7 litri. Aceste recomandări includ atât apa provenită din băuturi, cât și lichidele din alimente. Fructele și legumele bogate în apă, cum ar fi pepenele, castraveții și roșiile, contribuie semnificativ la aportul zilnic de lichide.

Hidratarea din alimente

Contrar a ceea ce se crede adesea, nu trebuie să bem întreaga cantitate de apă din surse directe. Aproximativ 20-30% din lichidele consumate zilnic provin din alimente, în special cele cu conținut ridicat de apă. De exemplu, o porție de pepene poate furniza o cantitate considerabilă de lichide, contribuind la hidratarea organismului.

Semnele deshidratării și riscurile asociate

Lipsa consumului adecvat de apă poate duce rapid la simptome precum oboseala, amețelile, durerile de cap și uscăciunea gurii. În cazurile mai grave, deshidratarea poate provoca complicații renale sau cardiace. Un indicator comun al deshidratării este culoarea urinei – dacă aceasta este foarte închisă la culoare, înseamnă că organismul are nevoie urgentă de mai multă apă.

Diferențe de nevoi între bărbați și femei

Diferențele în nevoile de hidratare între bărbați și femei sunt legate de variațiile de compoziție corporală și rată metabolică. În general, bărbații au o masă musculară mai mare și ard mai multe calorii, ceea ce implică o nevoie mai mare de apă. În schimb, femeile au nevoie de o cantitate mai redusă de apă, însă hidratarea corectă este esențială pentru sănătatea pielii și pentru susținerea funcțiilor hormonale.

Pentru a vă menține sănătatea în stare optimă, este important să consumați suficiente lichide zilnic, adaptând aportul de apă în funcție de nevoile specifice ale corpului. Fie că vă hidratați prin apă simplă sau alimente bogate în apă, asigurați-vă că respectați recomandările experților pentru a evita deshidratarea și a susține funcționarea corectă a organismului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net