Condimentele fac alimentele mai uşor digerabile

Ultima actualizare:

    Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Pentru ca mâncărurile să fie uşor digerabile şi ca nutrienţii din alimente să se absoarbă uşor în corp, trebuie să folosiţi câteva trucuri. Iată cele mai importante secrete ale artei culinare Ayurveda, în opinia specialistului Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş.

Îmbunătăţirea digestiei este primul pas în vindecarea tuturor bolilor. Iar condimentele, prin uleiurile aromate pe care le conţin, fac alimentele mai uşor digerabile. Este esenţial ca mâncarea să fie uşor digerabilă, pentru a nu stagna în tubul digestiv, evitându-se astfel fermentarea şi putrefacţia alimentelor. Mirodeniile au un efect antibiotic natural, ceea ce face posibilă menţinerea unei flore intestinale normale. Efecul antibiotic este dat de uleiurile volatile care emană parfumul specific atât de apreciat. Arta culinară este cea mai veche aplicaţie a acestor uleiuri volatile, ele folosindu-se în pe scară largă în industrie, chimie, cosmetică şi parfumuri. În funcţie de modul în care substanţele aromate se impregnează în alimente, există două feluri de condimente: 

Condimente care cedează substanţele aromate în mediu uleios. Acestea sunt seminţele, rădăcinile şi scoarţa plantelor aromate: chimen, boabe de muştar, coriandru, piper, scorţişoară, turmeric, ghimbir, ienupăr, nucşoară, usturoi, ceapă, fenicul, cuişoare, enibahar, cardamom sau amestecurile curry. Aceste plante sunt bogate în uleiuri volatile care se dizolvă tot în substanţe uleioase. Ele trebuie călite uşor în ulei presat la rece sau în unt la începutul preparării, astfel pătrund în alimente şi le conferă proprietăţi digestive şi carminative. Adăugate la sfârşit, substanţele aromate se vor volatiliza în aer, iar mâncarea va conţine mai puţine uleiuri volatile, nu va fi aşa de gustoasă şi se va digera mai greu.    

Condimente care cedează substanţele aromate în mediu apos. Acestea sunt frunzele şi florile plantelor aromate: frunze de pătrunjel, ţelină, leuştean, măghiran, rozmarin, tarhon, mărar, oregano, mentă, busuioc, cimbru, frunze de coriandru. Ele sunt bogate în vitamine hidrosolubile şi se adaugă mâncărurilor la sfârşit sau după ce au fost luate de pe foc. Dacă sunt adăugate la începutul preparării aromele se evaporă repede şi se pierd. 

În India, sub influenţa medicinei ayurveda, prepararea mâncărurilor se face pentru a trata sau preveni bolile şi pentru a menţine echilibrul corpului în funcţie de tipul constituţional. Întotdeauna reţetele indiene conţin cantităţi mari de condimente, foarte variate şi folosite din belşug, iar arta culinară este considerată ştiinţa de a le combina, doza şi de a le adăuga la momentul potrivit. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net