Consumul frecvent de alimente prăjite crește riscul de depresie și anxietate. Ce spun experții

Potrivit unui studiu, realizat de cercetătorii Universității Zhejiang, din China, consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, poate duce la o creștere a riscului de stări anxioase și de depresie, în special în rândul tinerilor.

Cartofii prăjiți cresc riscul de depresie și anxietate / Foto: Freepik
Cartofii prăjiți cresc riscul de depresie și anxietate / Foto: Freepik

Conform unei echipe de cercetare din Hangzhou, China, consumul frecvent de alimente prăjite, în special cartofii prăjiți, duce la o creștere a riscului de stări anxioase cu 12 la sută și a riscului de depresie cu 7 la sută, relatează publicația CNN. Experții chinezi au monitorizat 140.728 de oameni, de-a lungul a 11 ani, și au constatat că, riscul este mai pronunțat în cazul tinerilor.

După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost înregistrate în cazul voluntarilor care consumau alimente prăjite, cartofii prăjiți având o creștere cu 2% a riscului de depresie față de carne. Studiul a constatat, de asemenea, că, participanții care consumau mai mult de o porție de mâncare prăjită în mod regulat erau bărbații mai tineri.

Acrilamida, cauza riscului mai mare de anxietate și depresie.

„Componenta umană a acestui studiu ar putea indica exact ceea ce sugerează cercetarea: că un consum crescut de alimente prăjite crește riscul de anxietate și depresie. Cu toate acestea, relația de cauzalitate ar putea fi inversă. Oamenii care suferă de anxietate sau depresie recurg mai des la alimente care le asigură confort pentru că găsesc în asta o ușurare”, a declarat fondatorul inițiativei non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață, dr. David Katz.

În studiu, cercetătorii sugerează că acrilamida, o substanță chimică formată în timpul procesului de prăjire, în special în cartofii prăjiți, este de vină pentru riscul mai mare de anxietate și depresie. Totodată, într-o cercetare separată, această substanță a fost administrată unor pești-zebră, constatând că expunerea pe termen lung i-a determinat să locuiască în zone întunecate din rezervor, un semn comun al unui nivel mai ridicat de anxietate la pești.

Însă, conform doctorului Walter Willett, nutriționist la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard, rezultatele „ar trebui să fie considerate ca fiind foarte preliminare, în special legătura cu alimentele prăjite și acrilamidă”.

„Efectele asupra sănătății ale alimentelor prăjite depind în mare măsură de ce tip de mâncare este prăjită și de ce tip de grăsime este folosit la prăjire. Cartofii pot afecta stările afective pentru că provoacă o creștere mare a nivelului de zahăr în sânge și apoi un răspuns hormonal la această creștere. Totuși, aceste zaharuri sunt contracarate de grăsime, cum ar fi grăsimea folosită la prăjit”, a declarat acesta, potrivit sursei menționate.

Acrilamida nu este produsă numai prin prăjire

Totodată, el a remarcat că acrilamida nu este produsă numai prin prăjire. Este în cafea, din cauza prăjirii boabelor și în pâine prăjită, pentru că „încălzirea carbohidraților împreună cu proteinele poate produce acest lucru”, dar, „datele sunt greu de interpretat în relație cu sănătatea umană, deoarece suntem destul de diferiți” față de validitatea datelor obținute din observarea peștilor-zebră.

„O dietă de calitate și alegerea alimentelor sănătoase contează mult când vine vorba de fiecare aspect al sănătății - atât fizică, cât și psihică”, a mai adăugat și dr. David Katz, care recunoaște că lipsa varietății în alimentație poate avea efecte asupra stării de spirit.

Nutriționistul Walter Willett a spus că există, de asemenea, posibilitatea ca oamenii să își schimbe dieta și aleg alimente nesănătoase tocmai din cauza anxietății sau a depresiei. Aceste schimbări de atitudine sunt, în general, mai greu de studiat, deoarece ele vin și pleacă. Nu este ca un diagnostic de cancer sau de infarct”.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net