Cum le învingem copiilor frica de dentist: «Aduceți copiii la stomatolog de la apariția primilor dințișori»

Ultima actualizare:

Odontofobia este termenul care definește frica de dentist.Tot mai mulți copii ajung să aibă probleme dentare grave din cauza fricii de stomatolog. Relația copil-medic trebuie să fie una prietenoasă, încurajată de părinți. Maria Nicoară, medic specialist pedodonție (stomatologie pentru copii), ne-a vorbit despre cum putem învinge teama de stomatolog a micuților, cum acționează atunci când are un pacient anxios, dar mai ales de la ce vârstă trebuie încurajată vizita la un specialist pentru o dantură perfectă!

image
  • Click! Doamna doctor, tot mai mulți copii plâng doar când aud de doctor. Spuneți-ne cum le învingem micuților teama de stomatolog?

Dr. Maria Nicoară: În primul rând să venim la medicul stomatolog cu micuții, înainte ca aceștia să necesite realizarea unor tratamente dentare. Este foarte important ca prima consultație să fie făcută de un medic stomatolog specializat pe medicină dentară pediatrică și anume de medicul pedodont. În al doilea rând, prin a avea încredere în actul medical, pe care medicul pedodont trebuie să îl facă pentru ca micuțul nostru să fie mai bine. Și în al treilea rând, dar nu în ultimul rând, să avem încredere că cel mic o să fie cuminte, pentru că de cele mai multe ori noi, adulții, suntem mai speriați ca cei mici.

  • Vă întreb pe dumneavoastră, care este tactica pe care o aplicați atunci când un copil intră în cabinet și îl vedeți puțin anxios.

Întodeauna îmi spun prenumele și le prezint ce fac eu. “Bună, eu sunt Maria și ai venit la mine astazi să numărăm împreună dințișorii tăi și să vedem cum sunt îmbrăcați astazi. (cu rochițe, fuste colorate, tricou cu super eroi etc). Scaunul dentar este o “nava spațială” sau un “lift magic”, avem o “telecomandă” magică, de unde putem să “aprindem soarele” și astfel putem să spunem “bună ziua dințișorilor”.

Maria Nicoară, medic specialist pedodonție
Maria Nicoară, medic specialist pedodonție

Nu exista doi micuți la fel, așa că întodeauna sunt atentă la detalii: vâsta, cum este îmbrăcat micuțul, ce culori îi plac, pentru că toate aceste detalii, care par poate banale, mă ajută să stabilesc un dialog cu copilul, adecvat grupei de vârstă în care acesta se încadrează.

  • De la ce vâstă trebuie să avem grijă de igiena dentară a copiilor?

Este foarte bine ales cuvântul igienă, pentru că la sănătatea orală contribuie atât dințișorii sănatoși, cât și gingiile sănătoase.

Igiena orală este bine să fie începută odată cu apariția primului dințișor, ideal chiar înainte de erupția primului dințișor (igienizarea gingiilor cu ajutorul compreselor sterile, cu apă simplă după alăptare/ formulă). Recomandarea medicului pedodont este de la 6 luni sau poate chiar mai devreme, după cum am precizat mai sus.

  • Cu ce probleme dentare se confruntă cel mai des cei mici?

Caria dentară reprezintă cea mai frecventă afecțiune. Din nefericire, colonizarea bacteriană crește direct proporțional cu numărul suprafețelor dentare, cu alte cuvinte cu cât cei mici au mai mulți dințișori, cu atât crește riscul de a dezvolta carii. La cei mici avem de-a face cu procese carioase care pot să debuteze precoce și galopant (încă de la vârste foarte mici, 1 an), la care se adaugă și o evoluție accelerată favorizată negativ de structura dentară. Smalțul dințișorilor temporari sau de lapte este mult mai subțire și mai vulnerabil spre a dezvolta carii, față de smalțul adult. O altă problemă mai ales în perioda infantilă este reprezentată de infecțiile herpetice și stomatitele, care afectează gingiile micuților.

  • Este un mit că dinții de lapte nu se tratează, că oricum cad sau îi scoți? Ce spuneți despre ei?

Dinții de lapte sunt în număr de 20, fiecare dinte/măsea are propriul rol, nu putem să spunem o poveste fără a cunoaște toate personajele, așa cum nu putem pune în scenă o piesă de teatru fără actori, scenografi, regizor etc. Un copil care are toți cei 20 de dințișori prezenți pe arcada dentară, până aproape de perioada de exfoliere, cum se numește ea medical, adică până când aceștia sunt înlocuiți de dinții permanenți, este un copil care va avea o digestie bună, o dezvoltare osoasă corespunzatoare, o fonetică mai bună (o pronunție mai corectă a cuvintelor) și nu în ultimul rând, un copil care va avea încredere în sine.

Tratarea dinților de lapte contribuie la un sistem imunitar mai bun. Cariile netratate pot duce în timp la complicații de tipul abceselor dentare. Ritmul în care cei mici își pierd dințișorii diferă, așa că tratarea molarilor de lapte este foarte importantă, deoarece aceștia cad ultimii, în jurul vârstei de 10 ani.

  • Este adevărat că alăptatul prelungit cauzează carii?

Alăptatul prelungit poate favoriza apariția cariei dentare. Laptele rămâne pe suprafețele dentare, pe perioada nopții, și astfel oferă bacteriilor capacitatea de a coloniza din ce în ce mai mulți dințișori. Alăptatul face parte din factorii favorizanți care cresc riscul ca micuțul să dezvolte carii. Ca factori favorizanți pe lângă alăptat avem: dieta copilului, calitatea structurilor dentare, starea de sănătate a celui mic (anemii, avitaminoze) etc. Factorul determinant, cel care produce apariția cariei, este placa bacteriană.

  • Ce recomandați pentru ca un copil să aibă dinții frumoși și sănătoși?

Vorbesc aici despre cei care nu au o igienă și o rutină zilnică, consumă dulciuri și nu sunt “prieteni” cu stomatologul. Eu recomand întodeauna un control dentar, astfel pot evalua starea dentară a micuțului și pot discuta cu părinții în particular, despre cum putem să schimbăm obiceiurile celui mic.

Evitarea gustărilor dulci, consumul de apă mai mare (aici întodeauna încurajez ca părintele să se sfătuiască și cu medicul pediatru curant, deoarece consumul de apă variază în funcție de vârsta celui mic), motivarea spălatului pe dințișori printr-o abordare corespunzatoare vârstei pacientului (ex: le arăt cât de murdari sunt dințișorii, am o camera intraorală care îmi permite să le arăt mărite suprafețele dentare și astfel ne mai destindem un pic, dacă avem un micuț mai anxios).

Este mult de discutat aici, pentru că abordarea mea diferă de la un micuț la altul. Ceea ce este foarte imporatant este ca periajul să fie făcut asistat, copil și părinte, până la vârsta de 7 ani, când cel mic își dezvoltă dexteritatea. Ca sfaturi, primul control la medicul pedodont când nu avem carii încurajează stabilirea unei relații medic pacient plăcută. Să nu amâne tratarea unei carii, atunci când există suspiciunea de carie, doar pentru că molarul/dintele este de lapte.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net