Cum previi şi cum tratezi răceala în sarcină
Când eşti însărcinată şi în jur este epidemie de răceală şi gripă, parcă te sperii la cel mai mic strănut. Şi pe bună dreptate, căci lista medicamentelor permise este mult restrânsă. Cel mai bine este să previi contaminarea. Dacă totuşi te-ai îmbolnăvit, sunt câteva măsuri pe care le poţi lua în siguranţă.
Atenţi! Imunitatea este mai scăzută
Din momentul în care ai rămas însărcinată, sistemul imunitar începe să funcţioneze la nivel redus, pentru a împiedica organismul să respingă sarcina. E normal, însă atrage după sine riscuri pentru viitoarea mamă care, pe lângă faptul că e mai vulnerabilă în faţa răcelilor şi infecţiilor, nu le poate trata cu medicamentele obişnuite.
Sfaturi ca să ţii gripa la distanţă
Toţi medicii recomandă în primul rând vaccinul antigripal. Este sigur atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru cele care alăptează. „Mai mult decât atât, dacă mama s-a vaccinat antigripal în timpul sarcinii, copilul va fi protejat de gripă în primele luni de viaţă, pentru că anticorpii care s-au dezvoltat traversează şi placenta”, explică Mona Zvanca, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializată în medicină materno-fetală.
În afară de vaccin, sunt şi alte metode de a te feri de boală. Dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică-ginecologie, recomandă întărirea imunităţii, prin consumul de cătină, citrice, echinacea şi ghimbir: „Evitarea aglomeraţiilor, purtarea măştilor de protecţie şi păstrarea riguroasă a igienei mâinilor, consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C, odihna şi evitarea stresului sunt metode clasice de prevenire a gripei”.
Tratamente sigure
- Pentru tratarea durerilor în gât şi ameliorarea tusei, fă gargară cu apă şi sare, sau bea sirop de ridiche neagră şi miere, preparat în casă.
- Hidratează-te cu ceaiuri din plante. Sunt sigure cele de tei, mentă, soc, cătină, măceşe, echinacea.
- Nasul îl poţi desfunda cu apă şi sare sau făcând inhalaţii cu aburi, în care poţi pune câteva frunze de busuioc, de mentă.