Cum putem combate cariile. Remedii din natură
Dulciurile, spun specialiștii europeni, sunt principalele vinovate pentru apariția cariilor dentare. Fulgii de cartofi, fructele uscate, pufuleții cu brânză sunt alimente care rămân în gură multă vreme după consumarea lor.
Pentru prevenirea apariției cariilor, este recomandat spălatul pe dinți și folosirea aței dentare. Terapeuții ne recomandă să evităm bomboanele de supt și guma de mestecat (chiar și pe cea fără zahăr, pentru că poate avea efecte negative asupra stomacului).
Sunt civilizații care, de milenii, practică stomatologia preventivă. În acest sens, după un desert, japonezii consumă ceai verde, iar în India, de mii de ani, după fiecare masă, se consumă un castron cu mirodenii, inclusiv nucșoară.
Zahărul formează anumiți acizi care erodează smalțul dentar. Desigur, principalul vinovat îl reprezintă dulciurile, dar alături de ele, se aliniază și diversele forme de hidrocarbonați, în special alimentele lipicioase care pătrund în crăpăturile dinților.
De curând, un chimist de la Universitatea Berkeley California, care a studiat calitățile medicinale ale nușcoarei, a descoperit că aceasta conține ingrediente cu o acțiune antibiotică și distruge bacteriile vinovate de apariția cariilor.
Nutriționiștii europeni susțin că lemnul dulce poate fi apreciat ca un mijloc de prevenire a cariilor. În rădăcina lemnului dulce există o substanță, glicerizina, care stopează dezvoltarea cariilor. Totodată, bomboanele care conțin lemn dulce previn formarea cariilor și au și alte calități terapeutice: sunt anticancerigene și antiinflamatoare.
Recomandări pentru prevenirea cariilor
- Să nu consumăm multe dulciuri
- Să ne spălăm pe dinți mai ales după ce consumăm alimente lipicioase
- Să bem ceai verde după un desert
- Să mestecăm boabe de nucșoară.