Cum recunoști anemia și ce se ascunde în spatele ei

Ultima actualizare:

Simți că obosești repede? Ai amețeli și o paloare mai aparte a pielii? Este posibil să ai anemie. Ea apare atunci când scade nivelul fierului din organism, fier care e necesar pentru producerea hemoglobinei, proteină ce transportă oxigenul către celulele din corp. 

femeie apatica jpg

Frecvent întâlnită, atât la adulți cât și la copii, anemia poate fi recunoscută după unele simptome. Se recomandă un aport zilnic de fier de 12-16 mg/zi pentru bărbați și 18-20 mg/zi pentru femei. Necesarul adolescenților (14-18 ani): pentru baieți este de 13-16 mg/zi, iar pentru fete 15-18 mg/zi.

  • Oboseală

Cel mai frecvent simptom al deficitului de fier este oboseala și apare din cauza lipsei de oxigen de la nivelul țesuturilor. Dacă oboseala este asociată cu slăbiciune, iritabilitate sau scăderea capacității de concentrare, atunci este probabil să aveți un deficit de fier.

  • Piele palidă

Hemoglobina oferă pielii nuanța roz-roșiatică. În cazul anemiei, pielea devine palidă. Dacă aveți pielea albă în mod natural, cel mai simplu mod de a testa dacă aveți anemie este observarea culorii buzelor, gingiilor și a interiorului pleoapelor.

  • Senzație de „lipsă de aer”

Indiferent de cât de mult respirați, dacă nivelul oxigenului este scăzut, puteți avea senzația de sufocare. Dacă observați acest lucru chiar și atunci când va desfășurați activitățile uzuale sau atunci când urcați pe scări, atunci puteți lua în considerare deficitul de fier.

  • Probleme ale inimii

Problemele cardiace apar după o lungă perioada de timp de la instalarea anemiei. Este important, dacă aveți probleme cu inima, să verificați nivelul fierului din sânge, pentru a preveni complicațiile cardiace.

  • Dureri de cap

În mod normal, în cazul lipsei de fier, organismul oferă prioritate oxigenării creierului, înainte de alte țesuturi. Dacă nu există suficient fier, atunci arterele de la nivelul creierului se pot umfla, determinând apariția durerilor de cap.

  • Anxietate

Lipsa oxigenului încetinește activitatea sistemului nervos simpatic, cu rol de accelerare a activităților organismului. În plus, anemia poate crește ritmul cardiac, ceea ce va poate produce agitație, chiar dacă aveți toate motivele să fiți relaxați.

  • Căderea părului

Deficitul de fier, în special când este avansat, poate cauza căderea părului, mai mult decât în mod obișnuit. Majoritatea pierd aproximativ 100 de fire de par pe zi.

  • Tiroidă inactivă

Funcția tiroidei poate fi încetinită de carența de fier. Acesta încetinește metabolismul și duce la oboseală, creștere în greutate și la scăderea temperaturii corpului, conform farmaciata.ro.

„În anemiile provocate de lipsa diferitelor elemente necesare producţiei de hematii şi de hemoglobină (anemie prin lipsa de fier, prin lipsa de vitamine) se administrează, după caz şi în cantităţile necesare, fierul sau vitaminele care lipsesc. Însă, cel mai bun tratament este prevenţia. O atenţie deosebită trebuie acordată regimului alimentar la care ne supunem cu sau fără voie zilnic şi care trebuie să conţină cantităţi adecvate de minerale şi vitamine.”, spune medic primar Ileana Anca Apostolescu.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net