Cum să naști în siguranță în România. Dr. Emel Nuraltay: „Nașterea este cel mai natural și firesc lucru”

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR a vorbit despre cum să naști în siguranță în România. De asemenea, medicul a povestit totul despre sarcina la femeile de peste 30 de ani, peste 40 de ani, nașterea naturală sau cezariană, dar și despre relația pe care doctorul este normal să o aibă cu pacienta lui.

Cum să naști în siguranță în România
Cum să naști în siguranță în România

Într-un interviu acordat pentru adevărul.ro, medicul specialist în obstetrică-ginecologie și, totodată, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR, doctor Emel Nuraltay, a povestit pe larg despre toate lucrurile pe care o femeie trebuie să le știe despre sarcină, pentru a o duce la bun sfârșit și pentru a naște în siguranță.

„Pentru femeia urbană de astăzi este foarte important să aibă o carieră”

„Femeile întotdeauna trebuie să fie motivate să devină mame. În România, în prezent, însă, lucrurile sunt complicate, aș spune. Contextul social cumva ne pune pe gânduri și constat, la pacientele mele și la cuplurile care vin la consultație, mai ales în vederea obținerii unei sarcini, că există destul de multă reticență și o gândire cu prea multă „înțelepciune“ – preocuparea extrem de intensă pentru partea financiară. Interesul de a-i asigura viitorului copil tot ceea ce credem noi că ar avea nevoie ne face să amânăm momentul, uneori ani de zile. Pentru femeia urbană de astăzi este foarte important să aibă o carieră. Femeile încep să își pună problema primei sarcini după vârsta de 34–35 de ani, ceea ce îi scade cumva capacitatea reproductivă. Pe măsură ce trec anii, expunerea la factori poluanți și la stres reduce categoric potențialul fertil al cuplurilor.

Sarcina obținută după 40 de ani este categoric una cu risc. Vorbesc din punctul de vedere al obstetricianului care monitorizează o sarcină la o femeie de peste 40 de ani. Și procedeele de reproducere asistată comportă niște tratamente mai laborioase, dar nu este imposibil să obții o sarcină după 40 de ani. Vedem printre pacientele noastre gravide la o vârstă peste 40 de ani. Din punct de vedere obstetrical, al monitorizării și al rezolvării cu succes a nașterii la o femeie peste 40 de ani, suntem puși deseori în situații limită deoarece scopul este unul foarte prețios. Impactul, dorința și teama de un eșec al unei sarcini la o femeie peste 40 de ani cumva solicită și obstetricianul din toate punctele de vedere”, a spus medicul, pentru adevarul.ro. 

Citește continuarea pe adevarul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net