Cum să scapi de semnele lăsate de acnee. E mai simplu decât crezi

Ultima actualizare:

Cicatricile pe care acneea le poate lăsa în urmă pot fi frustrante. Vestea bună este că acestea pot fi tratate. Dar înainte de a începe tratamentul, trebuie mai întâi să scapi de orice acnee, o dată pentru totdeauna, deoarece noile erupții pot duce la noi semne urâte. 

acnee jpeg

Cicatrici de acnee

Cicatricile se formează atunci când o erupție pătrunde profund în piele și dăunează țesuturilor de sub ea. Înainte de a încerca să-ți tratezi cicatricile, este important să știi de ce tip sunt acestea. Fiecare tip răspunde la tratament în mod diferit, iar unele tratamente sunt mai bune pentru anumite tipuri decât altele.

În plus, nuanța pielii poate fi, de asemenea, un factor. De exemplu, pentru tipurile de piele mai închisă la culoare, tratamentele cu laser pentru piele mai profunde nu vor fi recomandate din cauza șanselor mai mari de cicatrizare și pigmentare. Cele mai multe tonuri de piele mai închise vor fi pretratate cu hidrochinonă 4% (cremă de albire) înainte de tratamente precum microneedling, peelinguri și lasere.

Cicatrici de acnee atrofice sau deprimate

Cicatricile atrofice sunt cele mai frecvente pe față. O cicatrice deprimată se află sub pielea din jur. Ele se formează atunci când nu se produce suficient colagen în timp ce rana se vindecă. Există trei tipuri de cicatrici atrofice:

Vagon

Acestea sunt cicatrici largi, în formă de U, care au margini ascuțite. Ele pot fi superficiale sau adânci. Cu cât sunt mai puțin adânci, cu atât răspund mai bine la tratamentele de refacere a pielii. Microdermabraziunea și peelingul blând sunt excelente pentru aproape toate tipurile de piele.

Dar resurfațarea cu laser trebuie făcută cu precauție, deoarece mai multe cicatrici și modificări pigmentare în tonurile mai închise ale pielii, cum ar fi pigmentarea post-inflamatoare. Cel mai bine este să pretratezi tipurile de piele mai întunecate cu o hidrochinonă de 4% timp de cel puțin 4-6 săptămâni înainte de a începe aceste tratamente.

De gheață

Cicatricile de gheață sunt cicatrici înguste, în formă de V, care pot pătrunde adânc în piele. Ele pot arăta ca niște găuri mici rotunde sau ovale, ca o cicatrice de varicelă. Acestea sunt cele mai dificile de tratat, deoarece se pot extinde mult sub suprafața pielii.

Rulante

Acestea sunt depresiuni largi, care au de obicei margini rotunjite și un aspect neregulat, rostogolit.

Cicatrici de acnee hipertrofice sau ridicate

Aceste cicatrici sunt cele mai frecvente în cazul acneei pieptului și spatelui. Ele stau deasupra suprafeței pielii din jur și sunt cauzate de prea mult colagen în timpul vindecării. Decolorarea lăsată în urmă după ce s-a curățat un zit nu este o cicatrice. Urmele violete, roșii sau maro se vor estompa de la sine în câteva luni.

Înainte de a începe orice tratament pentru cicatricile de acnee, este important să fii consultat de un dermatolog sau de un profesionist din domeniul sănătății. El vă pot ajuta să determinați cea mai bună metodă de a reduce aspectul cicatricilor și, de asemenea, să vă asigurați că urmele de pe piele sunt de fapt cicatrici și nu o altă afecțiune.

Cel mai bun pentru toate tipurile de cicatrici de acnee

Alfa hidroxiacizi

Alfa-hidroxiacizii (AHA) se găsesc adesea în produsele făcute pentru a trata acneea, deoarece ajută la îndepărtarea pielii moarte și la prevenirea porilor înfundați. Și mai bine, AHA-urile pot ajuta, de asemenea, să facă cicatricile de acnee să pară mai puțin vizibile. Acidul exfoliază stratul exterior al pielii pentru a ajuta la îndepărtarea decolorării și a pielii aspre.

Acid lactic

Un mic studiu din 2010 a constatat că peelingurile cu acid lactic efectuate de un dermatolog, făcute o dată la 2 săptămâni, timp de 3 luni, au îmbunătățit textura, aspectul și pigmentarea pielii și au ușurat cicatricile de acnee. Există nenumărate seruri și unguente cu acid lactic, dar poți folosi și oțet de cidru de mere diluat ca toner sau tratament pentru pete datorită acidului său lactic natural. Dar cidrul de mere, precum și alte tratamente la domiciliu, sunt potențial dur pentru pielea sensibilă. Ele trebuie întotdeauna testate pe o zonă mică a pielii înainte de a începe tratamentul cu produsul.

Dacă pielea este sensibilă și produsul este aplicat, există potențial de inflamație și iritare, care pot duce la hiperpigmentare post-inflamatoare.

Retinoizi

Retinoizii topici sunt un alt tratament pentru acnee cu beneficii de netezire a cicatricilor. Pe lângă accelerarea regenerării celulare și îmbunătățirea texturii pielii, retinoizii pot ajuta, de asemenea, la reducerea decolorării și pot face cicatricile mai puțin vizibile, conform unei recenzii din 2017.

Dar, de asemenea, vă pot face pielea deosebit de sensibilă la soare. Purtați întotdeauna protecție solară zilnic când utilizați ceva care conține retinoizi.

Puteți găsi creme și seruri cu retinoizi fără prescripție medicală, dar un profesionist din domeniul sănătății vă poate prescrie și concentrații mai mari. Căutați produse care listează retinolul drept unul dintre ingredientele active.

Acid salicilic

Sunt șanse mari să fi folosit deja acid salicilic pentru a vă trata acneea în trecut. De la tampoane la tratamente pentru pete și loțiuni, la produse de curățare a feței, se găsește în aproape orice fel de tratament pentru acnee în aceste zile. Acidul salicilic curăță porii, reduce umflarea și roșeața și exfoliază pielea atunci când este aplicat local. Este considerat a fi unul dintre cele mai bune tratamente pentru cicatricile de acnee.

Puteți adăuga produse cu acid salicilic în rutina zilnică sau specialistul în îngrijirea pielii îl poate folosi pentru peelinguri chimice mai puțin frecvente. Ar putea dura câteva săptămâni pentru a vedea o diferență atunci când utilizați acid salicilic. De asemenea, poate provoca uscăciune sau iritație. Este posibil să fie nevoie să utilizați produsul mai rar sau să încercați tratarea petelor dacă aveți pielea sensibilă.

Cremă de protecție solară

Da într-adevăr. Este vital să purtați protecție solară în fiecare zi peste cicatrici. Expunerea la soare poate întuneca cicatricile făcându-le mai vizibile. Dacă tratamentele la domiciliu nu par să facă diferența, un specialist în îngrijirea pielii sau un profesionist în domeniul sănătății vă poate ajuta cu tratamentele.

Dermabraziunea

Dermabraziunea este unul dintre cele mai eficiente și comune tratamente pentru cicatricile faciale. Deși folosește același principiu general ca și trusele de microdermabraziune pe care le puteți face acasă, profesioniștii din domeniul sănătății folosesc instrumente pentru a exfolia mai profund stratul superior al pielii.

Cel mai bun tratament pentru cicatrici aproape de suprafață, cum ar fi vagonul de mică adâncime sau cicatricile rulante. Dar cicatricile mai profunde pot deveni, de asemenea, mai puțin vizibile

Peelinguri chimice

Acestea nu sunt genul de măști de față pe care le porți în timpul unui maraton Netflix. Un peeling chimic este un acid puternic care este folosit pentru a îndepărta stratul superior al pielii pentru a reduce cicatricile mai adânci.

Unele peelinguri chimice sunt suficient de blânde pentru a fi folosite acasă, dar un profesionist din domeniul sănătății poate oferi o soluție mai puternică, cu rezultate mai dramatice. Există multe tipuri diferite de peeling chimic, așa că cel mai bine este să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății despre care este potrivit pentru dvs.

Cel mai bun pentru toate tipurile de cicatrici de acnee, adesea folosite pentru cicatrici mai profunde

Resurfacing cu laser

La fel ca peelingul chimic și dermoabraziunea, resurfacingul cu laser îndepărtează stratul superior al pielii. Acest tratament are de obicei un timp de vindecare mai rapid decât alte tratamente de refacere la suprafață. Dar trebuie să păstrați zona acoperită cu un bandaj până când este complet vindecată. Acest tratament nu este, de asemenea, o opțiune bună pentru oricine care are încă erupții și nu este la fel de eficient pentru tonurile mai închise ale pielii.

Cel mai bun tratament pentru toate cicatricile de acnee și tonurile mai deschise ale pielii:

Umpluturi

Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc materiale de umplere pentru a umple cicatricile de acnee și pentru a uniformiza pielea. Materialele de umplutură pot fi făcute cu colagen, grăsime proprie sau o umplutură comercială. Sunt injectate sub suprafața pielii pentru a ajuta la ameliorarea și netezirea cicatricilor deprimate. Majoritatea materialelor de umplutură durează între 6 și 18 luni înainte de a fi refăcute, dar unele sunt permanente, scriu cei de la Heathline.

Cel mai bun tratament pentru cineva cu un număr mic de vagon sau cicatrici rulante:

Microneedling

Acest tratament mai nou folosește o rolă mică, de mână, cu ace sau un „pen” portabil pe suprafața cicatricilor. Acele perfora pielea amorțită - dar nu trece prin ea ca o lovitură! Pe măsură ce pielea se vindecă, produce colagen. Există dovezi care sugerează că microneedlingul ajută la reducerea adâncimii cicatricilor de acnee. Cu toate acestea, acest tratament poate dura până la 9 luni pentru a vedea schimbări, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. În afara factorului de frică ușoară, este un tratament sigur care funcționează pentru toate tonurile de piele.

Cel mai bun tratament pentru cicatrici de acnee deprimate

Injecții

Există câteva medicamente diferite care pot fi injectate în cicatricile ridicate pentru a le ajuta să le înmoaie și să le aplatizeze, inclusiv corticosteroizi și medicamente pentru chimioterapie fluorouracil (5-FU) și interferoni. Injecțiile sunt de obicei efectuate în serie, cu una la câteva săptămâni.

Cel mai bun tratament pentru cicatrici ridicate

La prima perie, ar putea părea o nebunie să îndepărtezi o cicatrice și, eventual, să o înlocuiești cu una nouă, dar dermatologii sau chirurgii plasticieni pot îndepărta o cicatrice foarte vizibilă și pot lăsa în urmă o cicatrice mică care se va estompa cu timpul.

Un profesionist din domeniul sănătății poate ridica, de asemenea, cicatricea prin slăbirea fibrelor de sub ea, pentru a o aduce mai aproape de suprafață, astfel încât să fie mai puțin vizibilă. Această procedură se numește subcizie.

Cicatricile de acnee pot fi frustrante, dar există multe tratamente care le pot face mai puțin vizibile. Cele mai multe cicatrici sunt permanente, dar un profesionist din domeniul sănătății vă poate ajuta să găsiți tratamentul potrivit pentru a reduce aspectul cicatricilor. Cel mai bun mod de a trata o cicatrice de acnee este de a o preveni în primul rând. Este mai puțin probabil să dezvoltați cicatrici de acnee dacă izbucniți mai puțin. Evitați să culegeți, să spargeți sau să strângeți orice erupție, oricât de tentantă ar fi, pentru a preveni iritarea pielii și deteriorarea țesutului de dedesubt, ceea ce poate duce la cicatrici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net