Cum să te vindeci cu ajutorul legumelor și verdețurilor din propria grădină. Sfaturi de la Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău

Specialiștii în horticultură confirmă ceea ce mulți dintre noi intuitiv simțim: legumele și verdețurile crescute în grădină pot avea un puternic efect terapeutic asupra sănătății noastre. Este important ca aceste plante să fie produse în sistem tradițional pentru a-și păstra proprietățile benefice. Cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, explică importanța acestor alimente în menținerea sănătății.

Legume. Foto: arhiva.
Legume. Foto: arhiva.

Beneficiile legumelor pentru sănătate

Legumele nu sunt doar o sursă bogată de nutrienți, ci au și proprietăți medicinale importante. De exemplu, tomatele, supranumite regina legumelor, sunt recomandate în special celor care doresc să-și mențină sănătatea și să prevină bolile. Licopenul și carotenul din compoziția lor, precum și alte substanțe antioxidante, au un efect benefic în prevenirea unor afecțiuni grave, inclusiv a cancerului.

„Are în compoziţie substanţe flavonoide, substanţe antioxidante. Deci, celor care vor să se ferească de cancer, de boala aceasta nemiloasă pe care o întâlnim frecvent, le dă o oarecare protecţie pentru că substanţele acestea previn îmbolnăvirea celulei sau contribuie chiar la pansarea sau extragerea radicalilor liberi de la nivelul celular şi îi elimină din organism”, afirmă Costel Vânătoru, citat de Adevărul.  

Proprietățile medicinale ale altor legume

Ardeiul iute conține capsaicină, o substanță antiinflamatorie, iar usturoiul și ceapa au proprietăți antibacteriene și antivirale, ajutând la prevenirea bolilor infecțioase. Verdețurile precum mărarul și varza contribuie și ele la menținerea sănătății, având efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Specialiștii recomandă consumul legumelor și verdețurilor crescute în sistem tradițional sau ecologic, evitând pe cât posibil cele provenite din ferme intensive, care folosesc substanțe chimice și tehnologii avansate. Consumul acestor alimente este important mai ales în perioada primăverii și a verii, când se pot achiziționa roșii românești proaspete, cultivate în mod natural.

Amenajarea unei "farmacii" de grădină

Pentru cei interesați să cultive propriile plante medicinale, există posibilitatea amenajării unei "farmacii" de grădină, chiar și în spații restrânse precum balconul unui apartament. Stațiunea de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău oferă o gamă variată de răsaduri și semințe de plante medicinale, precum salvie, măghiran, isop, melisă și gălbenele.

Este important să ne educăm și să ne bucurăm de beneficiile pe care natura ni le oferă prin intermediul legumelor și verdețurilor. Prin cultivarea și consumul acestor alimente, putem contribui la menținerea sănătății noastre și la prevenirea unor afecțiuni grave, bucurându-ne totodată de o viață mai sănătoasă și mai echilibrată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
kate william profimedia 0764084002 jpg
image
image
image
image
image
image
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
Alegeri 2024  buletin vot FOTO Mediafax jpeg
WhatsApp Image 2024 04 30 at 19 30 18 jpeg
tiramisu pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net