Cum tratezi iritaţia de la căldură. Sfaturi prețioase de la medici, pentru zilele caniculare

Zilele caniculare aduc disconfort pe mai multe planuri. Deşi nu reprezintă o afecţiune care să pună în pericol sănătatea, iritaţia de la căldură, numită de medici sudamină, poate fi o problemă deranjantă din punct de vedere estetic.

image

Îmbrăcăminte neadecvată. „Această afecţiune este cauzată de obstrucţia ductelor glandelor sudoripare şi apare în special la copii, dar şi la adulţi în condiţii de umezeală, temperaturi ambientale crescute, transpiraţie excesivă. Problema este agravată de îmbrăcămintea neadecvată, prea groasă, ocluzivă şi sintetică şi se manifestă prin mici papule («blânde») roşiatice sau mici vezicule cu lichid clar apărute în special în zonele acoperite şi expuse frecării, fiind însoţită de mâncărime şi disconfort”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, conform dcnews.ro. Adulţii dezvoltă, de obicei, erupţii cutanate la nivelul pielii şi în locurile în care îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupţia cutanată se găseşte în principal pe gât, umeri şi piept. Poate să apară şi la subraţ, la nivelul cotului şi la nivelul gurii.

O bacterie de pe piele. Unele persoane sunt mai predispuse decât altele spre a dezvolta această problemă din cauza unei bacterii - Stafilococ epidermidis - ce trăieşte pe piele şi secretă o substanţă care alături de transpiraţia excesivă şi celulele moarte ale pielii poate cauza blocarea glandelor sudoripare. Iritaţia de la căldură poate fi confundată în unele cazuri cu alergii post medicamentoase, urticarie, erupţii virale, acnee, foliculită, iar diagnosticul este în general bazat pe un istoric amănunţit şi aspect clinic caracteristic.

Tratament. Sudamina nu necesită investigaţii suplimentare, iar afecţiunea nu este contagioasă. „Tratamentul medicamentos este rareori necesar. Atunci când apar senzaţia de mâncărime şi un disconfort marcant pot fi aplicate loţiuni calmante pe bază de mentol, calamină, sau loţiuni pe bază de dermatocorticoizi slabi în cazuri mai severe. Antihistaminicele orale pot şi ele ajuta. Cel mai important este ca pacientul să evite căldura excesivă şi mediul umed, să poarte îmbrăcăminte adecvată, subţire şi de bumbac şi să doteze încăperea în care petrece cel mai mult timp cu un ventilator. Utilizarea unui săpun antibacterian poate ajuta la menţinerea sub control a numărului de bacterii de pe piele”, recomandă specialistul dermatolog.

Prevenţie. Pentru a preveni erupţia cutanată la căldură este recomandată evitarea situaţiilor care pot duce la transpiraţie excesivă, cum ar fi mediile fierbinţi şi umede. De asemenea, trebuie evitate şi exerciţiile intense când este foarte cald. Este binevenită utilizarea de aer condiţionat, ventilatoare şi duşuri şi băi răcoroase pentru a menţine o temperatură adecvată a corpului. Sunt recomandate hainele uşoare, care nu sunt strânse pe piele, evitând purtarea ţesăturilor sintetice. Foarte important este şi consumul unei cantităţi adecvate de lichide.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net